Gemeente Breda

Verbetering studentenhuisvesting opgenomen in Woonvisie Breda

Het college van burgemeester en wethouders wil de studentenhuisvesting in Breda verbeteren.

Dit wil zij doen samen met de andere deelnemers van het platform studentenhuisvesting Breda. De doelstelling van het platform is dat het aanbod van de woningcorporaties in 2010 is uitgebreid met circa 500 voornamelijk zelfstandige studenteneenheden.

Het platform studentenhuisvesting Breda is een samenwerking tussen Avans Hogeschool en NHTV Internationale Hogeschool Breda, de woningcorporaties Breda en de gemeente Breda. Het platform is in 2006 van start gegaan.

Onderzoek woonsituatie en woonwensen studenten

In opdracht van het platform heeft onderzoeksbureau IVA onderzoek gedaan naar de woonsituatie en woonwensen van studenten in Breda. Ruim 1000 studenten werkten mee aan dit onderzoek. De belangrijkste conclusie is dat de kwaliteit van het aanbod in studentenhuisvesting afwijkt van de huidige en toekomstige vraag. De vraag naar onzelfstandige woonruimte (kamers) neemt af en de vraag naar zelfstandige woonruimte (studios en appartementen) neemt toe. Ook blijkt er specifieke aandacht nodig voor de huisvesting van de groeiende groep internationale studenten van beide opleidingen.

Verbetering studentenhuisvesting

Om de verbetering van de studentenhuisvesting in Breda te realiseren worden ideeën ontwikkeld voor het beheer van de particuliere woningmarkt en voor de realisatie van een centraal punt woonruimteverdeling voor studenten. Meer woningen die in aanmerking komen voor sloop worden tot de daadwerkelijke sloop verhuurd aan studenten. De doorstroming van afgestudeerden wordt bevorderd door het promoten van de inschrijving voor reguliere woningen en door het hanteren van zogenaamde campuscontracten. Meer studios en woningen met één slaapkamer worden ingezet voor studenten. En ten slotte door het realiseren van zelfstandige studenteneenheden.

Breda, 15 augustus 2007