Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Amsterdam, 17 juli 2007

Grachtenfestivalprijs voor het eerst uitgereikt in 2007

Publiek bepaalt winnaar nieuwe prijs

Ter gelegenheid van de tiende editie van het Grachtenfestival wordt een nieuwe publieksprijs in het leven geroepen. De Grachtenfestivalprijs is een prijs voor musici die in de afgelopen tien jaar een belangrijke rol hebben gespeeld in het Grachtenfestival. Deze musici hebben een speciale band met het festival en zijn publiek en traden er vaak al op zeer jeugdige leeftijd op. De genomineerde musici hebben inmiddels veelal wereldwijd furore gemaakt en hun muzikale kwaliteiten op een groot aantal internationale podia en festivals kunnen laten horen.

Via www.grachtenfestival.nl kan het publiek zijn stem uitbrengen op een shortlist van twintig door het Grachtenfestival geselecteerde musici op basis van waarderingscijfers van geënquêteerd publiek.

Er kan worden gestemd op het Amstel Saxofoonkwartet; Birthe Blom, viool; Cora Burggraaf, mezzosopraan; Frederieke Saeijs, viool; Harmonieorkest St. Michaël van Thorn; Jörgen van Rijen, trombone; Marcel Reijans, tenor; het Matangi Quartet; Matthijs van de Woerd, bariton; Miriam Overlach, harp; Niels Meliefste, slagwerk; Nino Gvetadze, piano; Opera Studio Nederland; Paolo Giacometti, piano; Ralph van Raat, piano; Rick Stotijn, contrabass; Ties Mellema, saxofoon; Tjeerd Top, viool; Trio Suleika en Yoram Ish-Hurwitz, piano.

De eerste wordt uitgereikt tijdens het Verjaardagsfeest op woensdag 15 augustus van 15.00 uur tot 17.00 uur, in Passenger Terminal Amsterdam.

Het 10e Grachtenfestival vindt plaats van 11 tot en met 19 augustus 2007.

Over het Grachtenfestival:
Het Grachtenfestival is het jaarlijks terugkerende festival met (klassieke) muziek op bijzondere locaties in de Amsterdamse binnenstad en aan de IJ-oevers. Elk jaar worden nieuwe speellocaties toegevoegd. Deze locaties onderscheiden zich door bijzondere of monumentale architectuur en cultuurhistorische waarde. Het Grachtenfestival biedt in hoge mate een podium aan jong talent. Ook het Kindergrachtenfestival, met producties voor baby's en peuters tot en met tieners, maakt deel uit van dit evenement. Veel concerten zijn gratis of tegen een lage toegangsprijs toegankelijk.

Hoofdsponsors van het Grachtenfestival zijn Schiphol Group, ING en Overhoeks.
Hoofdsubsidiënt is Gemeente Amsterdam.
Het Grachtenfestival wordt mede mogelijk gemaakt door ING Real Estate, Ymere en Vesteda.
Mediapartner van het festival is HDC Media.