NCRV

Korte lontjes

Waarvan raakt deejay Giel Beelen in shock?

Donderdag 16 augustus 2007
20.50 uur, Nederland 2

In de vijfde aflevering van Korte lontjes komen uitgebreid de irritaties van deejay Giel Beelen aan bod.
De spraakmakende geboren en getogen Haarlemmer is niet op zijn mondje gevallen. Korte lontjes vraagt aan de inwoners van Haarlem wat zij van deze âshockjockâ vinden.

Haarlem was vroeger een stad waar saamhorigheid hoog in het vaandel stond. Elke burger voelde zich verantwoordelijk. Bewaken en opknappen van de stad was een verantwoordelijkheid van iedere Haarlemmer. Is dat nog steeds zo?

Presentatrice Jetske van den Elsen loopt samen met Giel door Haarlem langs de plekken waar hij een kort lontje van krijgt. Vanzelf komen ze bij wegopbrekingen, een van de irritatiepunten van de Haarlemmers.

In Nederland rookt bijna een derde van de bevolking. Ook Giel mag graag een sigaretje roken. Wat vindt hij ervan dat op bepaalde plaatsen niet meer mag worden gerookt en wordt hij aangesproken op zijn rookgedrag? En trekt hij zich er vervolgens wel wat van aan?

Slechte bediening staat in de top vijf van irritaties in Haarlem. Wordt Giel altijd goed bediend omdat hij een BN-er is en durft hij om diezelfde reden nog wel kritisch te zijn op slecht eten of bediening?

Korte lontjes laat op een ludieke manier zien hoe de verborgen camera registreert hoe mensen hun geduld verliezen in situaties waar iedereen in het dagelijkse leven mee te maken krijgt. We zijn in Nederland wel erg snel geïrriteerd. We irriteren ons in het verkeer, aan mensen die onze privacy verstoren, teveel regeltjes, slechte bediening en rokers.

Dat dagelijkse ergernissen ook voorkomen in het leven van Bekende Nederlanders en in iedere willekeurige plaats in Nederland, laten Humberto Tan, Giel Beelen, Henk Westbroek, Erik Hulzebosch, Jochem Myjer, Harm Edens, Syb van der Ploeg en Pierre Wind zien. In iedere aflevering neemt Jetske van der Elsen een van hen mee naar hun eigen stad, waar zij hen confronteert met een aantal herkenbare stekeligheden. En ook zij worden op de proef gesteld: hoe kort is hun lontje?