Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 14 augustus 2007

NMO gedenkt geboortejaar moslimstaat met documentair overzicht

Pakistan al zestig jaar om verkeerde redenen in het nieuws

Dat Pakistan dezer dagen in het nieuws is om het wel of niet uitroepen van de noodtoestand zal niemand meer verbazen. Sinds haar stichting op 14 augustus 1947 lijkt Pakistan alleen met slecht nieuws in de pers te komen. De documentaire Pakistan Zindabad! die de NMO de komende twee donderdagen 's avonds uitzendt geeft daarvan een pijnlijk overzicht. Dat begint al met de openingsbeelden van een gewond kind in een Amerikaanse helikopter. Een slachtoffer van de aardbeving die in 2005 het leven heeft gekost aan tienduizenden Pakistani. Meer dan nodig was. Pakistan weigerde de eerste dagen na de ramp alle hulp van het buurland India, waarmee het op traumatisch slechte voet staat.

Het eerste deel van de documentaire analyseert de omstandigheden waaronder Pakistan werd gesticht en staat stil bij de inbreng van de opeenvolgende staatshoofden en hun wisselende buitenlandse bondgenoten. Een nauw verband wordt in deze film gelegd tussen de levensgrote problemen waar Pakistan vandaag mee worstelt - natievorming, democratisering, staatsinrichting - en de bijna achteloze manier waarop de republiek zestig jaar geleden werd gevormd. De prijs voor slecht leiderschap wordt al zestig jaar betaald door de Pakistani zelf. Het tweede deel van de film zal dieper ingaan op de actualiteit. Het concentreert zich met name op Pakistans positie in de wereldpolitiek: bondgenoot van Amerika in de War on Terror en tegelijk exporteur van moslimterrorisme.

Met Pakistan Zindabad! en het eerder uitgezonden tweeluik Caravan staat de NMO stil bij de Indiase onafhankelijkheid en de stichting van Pakistan in 1947. Beide films blijven na uitzending beschikbaar op de website.

Tweedelige documentaire Pakistan Zindabad
Uitzending deel I: donderdag 16 augustus van 00.15 tot 01.15 uur op Nederland 2 Uitzending deel II: donderdag 23 augustus van 00.15 tot 01.15 uur op Nederland 2