Gemeente Sluis

Mauritswijk IJzendijke

PERSBERICHT - 15 augustus 2007

Opening speelomgeving Mauritswijk IJzendijke

Prins Maurits heeft er weer een wapenfeit bij in IJzendijke. Geheel in zijn stijl werd een fort gebouwd. Hier geen wapengekletter en paardengetrappel maar het geluid van pingpongballen, waterpret en spelende kinderen. Het houten fort (met vlag) dat bestaat uit een vaste brug, twee zandbakken, een damwand met glijbaan, een uitzichtplatform met klimgribs, een watertafel, een hobbelpaard, een 4-zits wip, een picknick tafel en een betonnen tafeltennistafel is de nieuwe speelomgeving aan de Stevinstraat in de Mauritswijk in IJzendijke. De feestelijke opening van deze speelomgeving, waarvoor u van harte wordt uitgenodigd, vindt plaats op

donderdag 16 augustus 2007 om 15.30 uur
door Carien Bolijn, voorzitter van Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen.

Programma

* Welkom door mevrouw Carien Bolijn, voorzitter van de Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen

* Officiële opening door Carien Bolijn, geassisteerd door IJzendijkse kinderen

* Toespraak door de heer Peter Holicki, directeur van DOW Benelux
* Toespraak door de heer Matthieu Janssen, voorzitter van de dorpsraad IJzendijke

* Feestelijke afsluiting en uitproberen van de speelomgeving

Aanpak
De speelomgeving is gerealiseerd door de Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen volgens hun inmiddels beproefde aanpak. Een werkgroep van bewoners en kinderen uit de Mauritswijk heeft samen met de stichting de wensen geinventariseerd. Aan de hand daarvan werd opdracht gegeven aan architect Sybolt Meindertsma (bekend van o.a. het unieke straatmeubilair aan de kust en in het buitengebied en andere speelomgevingen in de gemeente Sluis). Hij ontwierp het fort dat past bij het thema IJzendijke, stad van Maurits. De werkgroep heeft commentaar gegeven op de concepten en de definitieve tekeningen goedgekeurd.

Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen heeft als doel het creëren en instandhouden van kwalitatieve sport, spel- en vrijetijdsvoorzieningen en speelomgevingen in de verschillende kernen van de gemeente Sluis. De speelomgevingen zijn altijd toegankelijk, zodat er vaak gespeeld kan worden. In de praktijk zijn het ontmoetingsplaatsen voor lokale kinderen onderling en lokale kinderen en vakantievriendjes of toevallige passanten.

Het doel is het versterken van de leefbaarheid van het platteland. Door de gethematiseerde aanpak draagt het project tevens bij aan de versterking van het toeristisch recreatief product en de bevordering van recreatie dicht bij huis. Stichting Speelkwartier West Zeeuwsch-Vlaanderen heeft ook de inrichting van de speelomgevingen in Breskens, Aardenburg, Sluis en Zuidzande gerealiseerd, en in een eerdere fase reeds speelomgevingen in Oostburg, Hoofdplaat en Nieuwvliet.

Financiële bijdragen
De speelomgeving in Sluis sluit aan bij eerder ingezette projecten van de gemeente Sluis, zoals de thematisering van de kernen en Kindvriendelijk West Zeeuws-Vlaanderen. De speelomgeving in IJzendijke is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van Provincie Zeeland (Leader+ project De Ontmoeting), dorpsraad IJzendijke, DOW Benelux en de gemeente Sluis. De coördinatie was in handen van de gemeentelijke projectorganisatie van de gemeente Sluis.