Senternovem


19-08-2007 | Jaarverslag 2006: wat gebeurde er met de MIA?

Forse investeringen van ondernemend Nederland in milieubesparende technieken leidde tot overschrijding budget MIA

De MIA werd 2006 voortijdig gesloten wegens dreigende budgetoverschrijding. Het jaarverslag 2006 toont aan dat deze overschrijding veroorzaakt wordt door grote investeringen van Nederlandse ondernemers in milieutechnieken. De land- en tuinbouwsector investeerde opnieuw flink in milieuvriendelijke stallen en kassen. Bovendien investeerde de transportsector massaal in de door MIA gestimuleerde emissiearme vrachtwagens. Tenslotte werden bovendien grote industriële milieuprojecten voor MIA en Vamil gemeld. Deze factoren leidden in 2006 samen tot een budgetclaim die 17 miljoen euro hoger lag dan het voor MIA en Vamil vastgestelde budget.

Naar verwachting zullen de totale overheidsuitgaven voor MIA en Vamil toch binnen het vastgestelde budget blijven als gevolg van de correctie van de ingediende meldingen door SenterNovem. Geschat wordt dat het budgetbeslag ongeveer 30 miljoen euro lager uitvalt als gevolg van de correctie van de meldingen 2006.

In 2007 zijn de eisen voor emissiearme stallen en kassen verder aangescherpt om de kans op herhaling van de budgetoverschrijding te verkleinen. Stimulering van emissiearme vrachtwagens wordt in 2007 niet meer via de MIA gerealiseerd, maar is in een aparte subsidieregeling ondergebracht.

Meer informatie

Jaarverslagen MIA\Vamil