Negen genomineerden voor V&VN Zorgaward 2007

16/08/2007 10:34



V&VN



Utrecht, 16 augustus 2007

Aandacht voor goede voorbeelden tijdens de Tour van de Verzorging

Uit de inzendingen voor de V? Zorgaward 2007 zijn negen goede voorbeelden van vernieuwing in de zorg genomineerd. Bij de selectie is gekeken naar het nut voor de cliënt én de toepasbaarheid door andere verzorgenden. De V? Zorgaward is de prijs voor het beste vernieuwende idee, bedacht en uitgevoerd door verzorgenden. De uitreiking is op 11 oktober in Utrecht, op de Slotdag van de Tour van de Verzorging.

De genomineerde goede voorbeelden
De jury, bestaande uit Carolien Molenaar (Cliëntenbelang Utrecht), Mike Lenderink (V? Verzorgenden) en Patrick Groenewegen (regiocoördinator V?), heeft de volgende projecten genomineerd.
- Maaltijden met aandacht en zorg van Laurens Stadzicht uit Rotterdam. Verzorgenden maken het eten en drinken in het verpleeghuis een plezier voor bewoners en personeel.
- High tea van Woon- en zorgcentrum 't Hamersveld uit Leusden, onderdeel van de Zorggroep Laak & Eemhoven. Onder het genot van lekker eten en drinken, in een gezellige omgeving, praten verzorgenden over het reilen en zeilen van de afdeling. Hieruit volgen verbeterpunten voor de vraaggerichte zorg.
- Palliatieve zorg door verzorgenden van Vierstroom Zorgring uit Zoetermeer. De verzorgenden bieden de patiënt en familie steun en troost in de laatste levensfase. Ook is er op de afdeling een palliatiefbed gecreëerd, waarbij de integratie van palliatieve zorg op deze somatische afdeling is geïmplementeerd.
- Maatjes van Thuiszorg Westelijke Mijnstreek uit Sittard, onderdeel van Orbis Medisch en Zorgconcern. Iedere medewerker binnen het wijkteam heeft een 'maatje'. Deze zorgt voor directe vervanging van zorg bij ziekte van medewerkers, is goed op de hoogte van de cliënten en het team.
- Rollatordag voor bewoners van Zorgcentrum 't Reygersbosch uit Duivendrecht, onderdeel van de Zonnehuisgroep Amstelland. Tijdens de rollatordag geven verzorgenden instructie over het veilig gebruik van de rollator en is er aandacht voor valpreventie. De rollators worden nagelopen op technische gebreken, gerepareerd en gereinigd.
- Vakantie zonder koffer van Huize Sint Petrus uit Berkel en Rodenrijs, onderdeel van Stichting Zorgkompas. In de eigen zorginstelling creëren verzorgenden de mogelijkheid voor de bewoners om ieder jaar een week met vakantie te gaan. Hierdoor is de betrokkenheid bij de bewoner toegenomen.
- VMBO-leerlingen maken kennis met de thuiszorg van Thuiszorg Groningen uit Groningen. Leerlingen van klas 3 en 4 van het VMBO krijgen voorlichting over werken in de thuiszorg. Dit gaat aan de hand van het uitspelen van verschillende situaties en verschillende praktische vaardigheden.
- Een eigen activiteitencentrum voor bewoners met Korsakov en gerontopsychiatrische zorg van Noorderbreedte persoonlijke zorg en wooncomfort uit Noardburgum. Het activiteitencentrum, buiten de zorginstelling opgezet door verzorgenden, biedt bewoners een actief en individueel programma om deel te nemen aan het maatschappelijke leven. Het activiteitencentrum is de hele week overdag en 's avonds open.
- Leerlingbegeleiding door verzorgenden van Woonzorgcentrum Abbingahiem uit Leeuwarden. Leerlingen krijgen meer begeleiding van verzorgenden in de praktijk zodat de kwaliteit van de leerlingen in de zorg verbeterd. Dit project is een samenwerking met de regionale ROC.

Huisbezoek
De jury bezoekt in september de genomineerden om op basis van deze huisbezoeken drie kandidaten voor te dragen voor de Slotdag van de Tour van de Verzorging, op 11 oktober in Utrecht. Dan presenteren deze drie hun goede voorbeeld aan 500 collega-verzorgenden. Zij bepalen samen met een vakjury wie de V? Zorgaward 2007 wint. De winnaar krijgt behalve de erkenning door vakgenoten een certificaat, een beeld en 1000,- euro voor besteding door het team.

Doel
Met de Tour van de Verzorging en de uitreiking van de V? Zorgaward wil V? laten zien wat zorghulpen, helpenden of verzorgenden allemaal in huis hebben en hen motiveren om meer te halen uit hun vak. Daarnaast wil V? hiermee beroepsinhoudelijke discussies stimuleren, de beroepsidentiteit versterken en landelijke aandacht genereren voor de verzorgenden. Meer informatie over de Tour en inschrijfmogelijkheden is te vinden op www.venvn.nl/tourvandeverzorging.

einde persbericht





http://www.venvn.nl/tourvandeverzorging