Gemeente Rotterdam

Stadsmarinier Jur Verbeek ging proefwonen in een hotspot op Rotterdam-Zuid. Dit in het kader van het project de WoonXperience *. Hij logeerde een paar dagen in de Beukelaarsstraat, in de deelgemeente Feijenoord.

Jur Verbeek, fotograaf Victor van Breukelen

Het is me absoluut meegevallen, zegt Jur Verbeek die stadsmarinier is in Delfshaven. Hij verruilde zijn huis in Overschie vijf dagen voor een mooi opgeknapt pand in de Beukelaarsstraat, een rustige zijstraat van de Beijerlandselaan.

Minister

Eerder logeerde minister Vogelaar in de Beukelaarsstraat. Het is een mooi pand, zegt Jur, Als het er allemaal zo goed uit zou zien, zou je zó in de buurt kunnen gaan wonen. Maar zover is het nog niet. De Riederbuurt, waar de Beukelaarsstraat in ligt, maakte op Verbeek geen geweldige indruk. Het is nog een grauwe buurt, met verpauperde huizen en vieze gordijnen. Nog niet echt gezellig, zegt hij, al zijn er ook mooie plekjes.

Niet verkeerd

De stadsmarinier van Delfshaven heeft een goed beeld gekregen door uren in de buurt rond te lopen. Samen met zijn vrouw, die de Woonexperience met hem deelde. En samen met zijn inspecteur buitenruimte, die hij als ogen en oren van Delfshaven mee naar Feijenoord had genomen. Hun gezamenlijke conclusie: Er moet nog veel gebeuren wil het een aantrekkelijke wijk worden. Nu zou ik er nog geen huis kopen maar over een tijdje misschien wel. Op zich woon je daar bepaald niet verkeerd.

Geen hangjongeren

Over de veiligheid in de Riederbuurt is Verbeek zeer te spreken. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Ook niet als we s avonds door de buurt liepen. Geen drugsoverlast, geen andere overlast, geen hangjongeren. Het enige wat ik heb meegemaakt was een dronken Pool die s nachts op de deur kwam kloppen. Maar als dat nou het enige is

Tips

Heeft Jur nog tips voor zijn collega-stadsmarinier Jan de Kloet van Feijenoord? Maak de wijk leefbaar, dan komt het vanzelf goed. Dat heb ik wel geleerd in Spangen. Huizen opknappen is niet het enige. De pandenaanpak moet samen gaan met fysiek en sociaal investeren. Mensen maken de stad. Als er eenmaal een begin is, volgen de anderen vanzelf. En dan zie je de buurt onder je ogen veranderen.


* De gemeente heeft in samenwerking met woningcorporatie De Nieuwe Unie een aantal zogenaamde Hotspotwoningen in Rotterdam-zuid. Ambtenaren en andere geïnteresseerden kunnen daar zelf ervaren hoe het is om in een hotspotbuurt te wonen. Meer informatie op www.rotterdam.nl/woonxperience