Gemeente Echt-Susteren


Gemeente stimuleert aandacht voor dialect op basisscholen

Veldeke.jpg

Bij gelegenheid van het dertig jaar bestaan van Veldeke kring Echt kreeg deze kring van de gemeente Echt-Susteren een subsidie voor de uitgave van Dien eige taal in t Echter dialect. Dien eige taal is een hulpmiddel om bij de basisschooljeugd een positieve houding te bevorderen ten opzichte van tweetalig zijn, vooral wat betreft het Limburgs-Nederlands tweetalig zijn. De ontwikkeling van deze methode heeft in opdracht van de Raod veur t Limburgs plaatsgevonden door het streektaalbureau. De Provincie is een van de financiers.

Veldeke heeft als doel het Limburgs voor de komende generaties als levende taal te behouden. Een levende taal heeft toekomst als ze de moedertaal is en blijft voor de jongste generatie. Het is niet de bedoeling van Veldeke om het Limburgs in plaats van het Nederlands te stellen. De vereniging wil wel de aandacht vragen voor de taal en de kinderen op de rijkdom ervan wijzen. Ze hoeven zich niet te schamen voor hun dialect, integendeel, ze mogen er trots op zijn. Het is immers de drager van de Limburgse cultuur. De hier en daar te horen opmerking dat kinderen dan minder goed Nederlands leren, wordt door onderzoeken tegengesproken.

De boekjes zijn inmiddels vertaald, gedrukt en liggen klaar voor levering aan de scholen.

De gemeente Echt-Susteren wil ook de aandacht voor het dialect op de basisscholen stimuleren. Zij heeft besloten de eigen bijdrage voor de Basisscholen in Echt-Susteren die gebruik maken van het hulpmiddel Dien eige taal, kunnen erop rekenen dat de gemeente de eigen bijdrage voor de introductie op haar rekening neemt. De gemeente wil hiermee elke barrière wegnemen om Dien eige taal in het cultuureducatieprogramma op te nemen.

De gemeente is ook zeer enthousiast over de declamatiewedstrijden van gedichten in t dialect. Deze worden door Veldeke kring Echt al zes jaar voor de basisschooljeugd van de vroegere gemeente Echt georganiseerd. De finaleavond is altijd een geweldige happening en ook de prestaties van de Echter prijswinnaars op de Limburgse finale mogen er zijn.

Het gemeentebestuur heeft Veldeke Kring Echt gevraagd dit in de toekomst ook voor de basisscholen uit de vroegere fusiegemeente Susteren te organiseren en heeft voor de realisering hiervan een projectsubsidie beschikbaar gesteld.

Het gemeentebestuur is blij met enthousiaste initiatieven van Veldeke kring Echt en gaat ervan uit dat de basisscholen even enthousiast gebruik maken van deze mogelijkheden om binnen het vak cultuureducatie ook aan de eigen Limburgse cultuur aandacht te schenken.