Gemeente Echt-Susteren


Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt: kansrijk voor werkzoekenden

De Nederlandse economie doet het goed en de verwachtingen voor de tweede helft van 2007 en volgend jaar zijn positief. De werkgelegenheid neemt toe en dat biedt ruime kansen voor iedereen die op zoek is naar werk en voor hen die hun loopbaan een oppepper of een nieuwe wending willen geven.

2007 en 2008 zijn jaren waarin de economie zich in een hoogconjunctuur bevindt. Er wordt een groei van 2,75% verwacht. Daarmee steekt de Nederlandse economie ook internationaal gunstig af. Voor de periode vanaf 2009 wordt uitgegaan van een iets lagere groei, namelijk van 2%. Dat blijkt uit de macro-economische voorspelling van het Centraal Planbureau uit het voorjaar van 2007.

Het aantal beschikbare banen in 2007 en 2008 is hoger dan ooit vanwege de uitbreiding van de werkgelegenheid en baanwisselingen. Het gevolg hiervan is dat de werkloosheid daalt. Grootste stijgers in de vacaturemarkt zij de sectoren IT (informatietechnologie), uitzend- en adviesbureaus en zorg en welzijn.

Werkgevers vragen steeds hogere opleidingen van hun personeel en hebben moeite hun vacatures in te vullen. Laagopgeleiden, ouderen en langdurig werklozen blijven kwetsbare groepen.

Wie zich wil oriënteren op de arbeidsmarkt kan zich melden bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen). Juist omdat de arbeidsmarkt zo in beweging is, zijn er op dit moment goede kansen voor werkzoekenden. In Roermond en Sittard is een CWI-kantoor gevestigd, aan de Looskade 4 in Roermond (0475-78 65 00) en op de Rijksweg Zuid 28 in Sittard (046-7506340).

Het CWI zet in op de versteviging van de samenwerking met de gemeente, het UWV (uitkeringsinstantie voor werknemersverzekeringen) en uitzendbureaus.

Wilt u informatie bij uw gemeente halen dan kan dat bij de arbeidsmakelaar. U kunt hem bereiken door te bellen via het centrale nummer 0475-478478 en te vragen naar Bert Wassenberg.