Gemeente Echt-Susteren


Onderzoeksonderwerpen gevraagd!

Net zoals de meeste andere gemeenten, kent ook de gemeente Echt-Susteren een eigen Rekenkamercommissie. Deze commissie, die bestaat uit drie raadsleden en twee externe leden, is eind 2005 door de gemeenteraad in het leven geroepen om "de doeltreffendheid, de doelmatigheid en de rechtmatigheid van het bestuur te onderzoeken".

Dit betekent met andere woorden dat deze commissie door onderzoek naar verschillende onderwerpen zichtbaar probeert te maken waar de gemeente haar geld aan besteedt, wat er van die bestedingen terechtkomt, of dit allemaal ook zo doelmatig en efficiënt mogelijk verloopt en of de uitvoering door het college zich goed verhoudt tot het door de gemeenteraad geformuleerde beleid.

De commissie probeert ieder jaar één tot twee onderzoeken uit te voeren, waarbij het eindrapport steeds wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad.

De rekenkamercommissie beslist uiteindelijk steeds zelf welk onderzoeksonderwerp definitief wordt gekozen. In de opstartfase worden echter ook anderen om suggesties verzocht. Zo zijn de afgelopen twee jaar de gemeenteraadsleden benaderd, maar wil de commissie dit jaar een andere koers varen. Het college van burgemeester en wethouders is gevraagd om ideeën voor nieuwe onderwerpen aan te reiken en de commissie is nu benieuwd of u, als burger van de gemeente Echt-Susteren, suggesties heeft voor nieuwe onderzoeksonderwerpen.

Uiteraard dienen deze onderwerpen wel aan een aantal criteria te voldoen, waarbij u onder andere moet denken aan:


- het onderwerp moet van voldoende omvang zijn, waardoor een meerwaarde kan worden bereikt voor toekomstige soortgelijke gevallen;


- het betreffende onderwerp dient het functioneren van de samenleving te raken;


- er moet twijfel zijn over de efficiency waarmee het beleid nu wordt uitgevoerd of over het feit dat het beleid niet het effect oplevert dat ervan wordt verwacht.

Graag zou de rekenkamercommissie van u vernemen als u suggesties heeft!

Deze kunt u schriftelijk, uiteraard met onderbouwing van de keuze, aanmelden bij de secretaris van de rekenkamercommissie Echt-Susteren, raadsgriffier mevrouw mr. M. Hermans, Postbus 450, 6100 AL te Echt. De commissie verzoekt u dit te doen uiterlijk vóór 1 september 2007.