Ingezonden persbericht


Twee nieuwe websites willen taboe rondom incontinentie doorbreken

Op 16 augustus worden er twee Nederlandse websites over incontinentie gelanceerd, namelijk blaascontrole.nl (urine-incontinentie) en darmcontrole.nl (fecale incontinentie). Op deze websites kunnen patiënten en andere geïnteresseerden informatie vinden over incontinentie; over de verschillende vormen van incontinentie, bij welke medische instanties men terecht kan met klachten en wat de mogelijke behandelingen zijn.

Ongewild urine- of ontlastingsverlies is voor veel mensen nog steeds een nauwelijks bespreekbaar onderwerp. Je vertelt niet snel aan vrienden of kennissen dat je elk half uur naar de wc moet omdat het anders misschien mis gaat. Of dat je zelf niet kunt plassen, maar dat je daar een speciale katheter voor nodig hebt. Ook de schroom om met incontinentieproblemen naar een arts te gaan is groot. Amerikaans onderzoek* wijst uit dat vrouwen gemiddeld 6,5 jaar en mannen gemiddeld 4,2 jaar nadat hun blaascontroleproblemen waren begonnen, hebben gewacht voordat ze naar een dokter gingen.

De nieuwe websites hebben als doel om het taboe te doorbreken en patiënten aan te sporen om hulp te zoeken bij medische specialisten. Naast de incontinentiehulpmiddelen en medicijnen wordt er op de sites ook aandacht besteed aan minder bekende behandelingen, zoals sacrale zenuwstimulatie - het verbeteren van de controle over de spierreacties en -reflexen door het afgeven van stroomstootjes aan de zenuwen in de onderrug - en chirurgische ingrepen bij verzakking van de blaas of het plaatsen van een kunstmatige sluitspier.

In Nederland lijden circa 650.000 mensen aan incontinentie, waarvan 95% vrouw is. Jaarlijks komen 64.000 nieuwe patiënten met problemen bij de huisarts**. Klachten bij incontinentie kunnen variëren van het verlies van een paar druppeltjes urine bij het hoesten of niezen tot het totaal ontbreken van enige controle over de blaasfunctie en/of ontlasting. In dit laatste geval leven mensen vaak letterlijk naast de wc en durven hun huis niet uit te komen.


* National Association for Continence, www.nafc.org ** volgens gegevens van het Nijmeegse Continue Morbiditeits Registratie (CMR)


---