Nederlandse Frisdrankenindustrie weerlegt fabels

16/08/2007 11:45



Nederlandse Vereniging Frisdrankenindustrie (NFI)



"Frisdranken bestaan voor meer dan 85% uit water," meldt Jouke Schat, directeur van de Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI). Aan de gezondheid van water wordt door de Nederlandse consument niet getwijfeld, maar voor frisdranken geldt gek genoeg een ander verhaal. Deze dranken zijn regelmatig voer voor de geruchtenmachine. Zo blijkt de consument zich bij light-frisdranken, calorieën en koolzuur nog altijd op onjuiste informatie te baseren. De NFI weerlegt nu deze fabels.

Vorige week maakte het CBS de consumptiecijfers van frisdranken en waters bekend. Een opvallende ontwikkeling is de daling van koolzuurhoudende dranken. De consumptie van gewone frisdrank is tussen de jaren 2000 en 2006 met 15% afgenomen en light-frisdrank is in diezelfde periode met 75% gestegen. Oorzaak voor dit verloop is het toegenomen gezondheidsbewustzijn van de Nederlandse bevolking. "Helaas berust dit gezondheidsdenken van de consument niet altijd op feiten." Schat vervolgt: "Uit een imago-onderzoek kwam naar voren dat er hardnekkige fabels bestaan over zoetstoffen, suikerklontjes en bubbels." Reden voor de NFI om deze misverstanden uit de wereld te helpen.

Light
De Nederlandse frisdrankenindustrie biedt een groot assortiment light-producten. Het gaat hier om frisdranken die veel minder energie leveren doordat de suiker geheel of gedeeltelijk is vervangen door een calorievrije zoetstof, bijvoorbeeld aspartaam. Echter, deze zoetstof wordt onterecht in verband gebracht met allerlei kwaaltjes. "Over aspartaam doen allerlei geruchten de ronde. Dit zijn echter verzinsels. Aspartaam is namelijk uitgebreid onderzocht en keer op keer veilig bevonden", garandeert Schat. De onafhankelijke stichting Voedingscentrum Nederland en de KWF/Kankerbestrijding bevestigen dit. Zo bracht het Voedingscentrum vorige maand opnieuw naar buiten dat zij frisdranken gezoet met aspartaam een prima keus vindt. Schat benadrukt: "Frisdrankproducenten gebruiken alleen ingrediënten die zijn goedgekeurd door Nederlandse en Europese instanties die waken over de veiligheid van de consument."

Eind 2006 bevestigden wetenschappers van het Amerikaanse National Cancer Institute na een onderzoek onder ruim 500.000 mensen dat er geen verband bestaat tussen aspartaam en kanker. Bron: Voedingscentrum

Calorieën
"Een bekend borrelpraatje is dat een glas frisdrank wel vijftien suikerklontjes bevat. Dat is natuurlijk nonsens", oordeelt de directeur van de NFI. Een groot glas frisdrank bevat gemiddeld 85 kilocalorieën en dit is in vergelijking met andere dranken niet opzienbarend. Bovendien heeft het lichaam brandstof (2000 kcal) en vocht (1,5 liter) nodig om goed te kunnen functioneren. Calorieën leveren energie en het water in frisdrank draagt bij aan de vochtconsumptie. Schat: "Alle voedingsmiddelen bevatten calorieën, zo ook frisdranken. Voor de balans in het voedings- en eetpatroon zijn de light-varianten ontwikkeld. Dus wanneer je gevarieerd eet en drinkt en voldoende beweegt, dan heeft onze industrie daar een passende frisdrank of water bij."

Product Inhoud glas in ml Kcal per glas

Mineraalwater 225 0

Frisdrank light 225 0

Koffie zonder melk/suiker 125 0

Appelsap 150 50

Frisdrank 225 85

Sinaasappelsap 150 60

Vruchtendrank 150 70

Halfvolle melk 225 110

Wijn wit 100 70

Wijn rood 100 80

Bier 200 85

Magere chocolademelk 225 140

Bron: Voedingscentrum 'Eettabel'

Koolzuur
Uit het Imago-onderzoek blijkt dat de respondenten koolzuur, beter bekend als 'prik', associëren met calorieën. "Tot onze verbazing weet niet iedereen dat koolzuurhoudend water of bijvoorbeeld cola-light echt nul calorieën bevat", zegt Schat. Koolzuur is calorieloos en zorgt voor een verfrissend gevoel in de mond. Het is een gas wat tijdens het productieproces aan de dranken wordt toegevoegd. Niet alleen frisdranken en waters bruisen, ook bier bevat 'natuurlijk' koolzuur. "De bubbels zijn slechts een sprankelende toevoeging aan dranken en hebben geen effect op de calorie-inname of de gezondheid", licht directeur Schat toe.

Koolzuur is erkend door het Wetenschappelijk Comité van de Europese Unie voor Voedingswaren en het voldoet aan alle veiligheidsnormen voor voeding. Bron: Europese Unie

Voorlichting
De Nederlandse Frisdrankenindustrie heeft transparantie hoog in het vaandel staan en met voorlichting over light, calorieën en koolzuur hoopt de NFI dat frisdranken en waters geen geheimen meer hebben voor de Nederlandse consument. Uitgebreide informatie is te vinden op de website www.frisdrank.nl. Hier kunnen consumenten met al hun vragen terecht. Daarnaast kunnen bij de NFI de folders '25 vragen over frisdrank' en 'Een evenwichtige kijk op frisdrank' worden opgevraagd.

De Vereniging Nederlandse Frisdrankenindustrie (NFI) is de brancheorganisatie voor de Nederlandse frisdranken- en mineraalwaterindustrie. Bij de NFI zijn de in Nederland gevestigde producenten en verkoopkantoren van frisdranken en mineraalwaters aangesloten.





http://www.frisdrank.nl