LTO Noord


MKZ update: 16 augustus 11.00 uur Versoepeling vervoersverbod

Nieuwe verdenkingen MKZ Engeland negatief
Het Britse 'plattelandsministerie' DEFRA heeft verklaard dat op twee nieuwe van MKZ verdachte bedrijven in Zuid-Engeland de ziekte niet voor blijkt te komen. Tests op schapen van een dierentuin in Chessington en een rundveehouderij aan de kust van Kent bij Dover hebben een voorlopig negatief resultaat opgeleverd. De beschermingszones rond beide bedrijven zijn daarop weer ingetrokken.

Vervoersverbod versoepeld voor runderen en varkens Minister Gerda Verburg (LNV) heeft woensdag 15 augustus de maatregelen vanwege MKZ verder versoepeld. Vanaf middernacht mogen varkens en koeien voor bijvoorbeeld de export weer worden verzameld, zo maakte het Ministerie bekend. Het blijft nog wel verboden om runderen en varkens te verzamelen op tentoonstellingen of markten. Alle evenhoevige dieren die sinds juni uit Groot-Brittannië zijn gekomen, zijn gecontroleerd. De dieren blijken geen klinische verschijnselen te hebben die wijzen op mond- en klauwzeer. De kans dat de ziekte zich alsnog bij deze dieren zal openbaren, wordt elke dag kleiner. Wanneer de situatie niet verandert, verwacht Minister Verburg op korte termijn ook de resterende maatregelen te kunnen opheffen.

Schapen en geiten
Het vervoers- en verzamelverbod voor schapen en geiten blijft van kracht. De klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer bij schapen zijn volgens LNV minder duidelijk en ook kunnen schapen en geiten moeilijker worden getraceerd dan runderen en varkens. Het is wel mogelijk om vanaf 16 augustus 00.00 uur slachtschapen en slachtgeiten rechtstreeks naar het slachthuis te vervoeren of op een erkend verzamelcentrum te verzamelen voordat de dieren rechtstreeks naar het slachthuis gaan.

Inzet van LTO Nederland
Voor de schapensector: versoepelingen door te voeren mits veterinair verantwoord. In eerste instantie dient het vervoer binnen eigen UBN en met een eigen vervoermiddel versoepeld te worden. Vervolgens dienen versoepelingen doorgevoerd te worden in lijn met de andere sectoren. Voor de geitensector: in eerste instantie het bijladen voor de slacht te versoepelen.
Dit is bij het Ministerie bekend gemaakt.

Donderdag 16 augustus 2007