Bureau Verkeershandhaving


Nijmegen krijgt digitale flitspalen

16 augustus 2007

Dinsdag zijn op drie locaties in Nijmegen de flitspalen vernieuwd. De 'oude' analoge apparatuur is vervangen door digitale. Naast het feit dat de paal er anders uitziet, is het meest opvallende dat de nieuwe flitspaal niet langer flitst, omdat er gebruik wordt gemaakt van een infrarood camera.

Sneller en efficiënter
De nieuwe camera's maken niet langer gebruik van een filmrol in de flitspaal. Het hele proces verloopt digitaal. Verwerking van de gegevens kan daarom sneller en efficiënter plaatsvinden. Daarnaast is de kwaliteit van de beelden beter en kan het proces sneller verlopen omdat de foto's niet meer hoeven te worden ontwikkeld. Wat niet verandert is het feit dat de apparatuur geplaatst wordt op locaties waar relatief veel ongevallen gebeuren, veelal op zogeheten black spots.

Testfase
Na een uitvoerige testfase zullen deze eerste drie vernieuwde flitspalen in Nijmegen in september in gebruik worden genomen. Het is de bedoeling dat in de loop van dit najaar ook de overige 'oude' flitspalen worden vervangen. De flitspaal aan de Muntweg zal geheel verdwijnen in verband met de verkeersremmende maatregelen die de gemeente daar heeft aangebracht.