Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Alle Belgische menkampioenen op een rijtje...

16/08/2007

Vollezele (Bel), 16 augustus 2007
Drie dagen lang streden de menners in het kasteel van de familie Declerck te Vollezele om het Belgisch kampioenschap. In een prachtig kader stonden zowel de titels van de ponymenners (enkel, dubbel en vierspan) en paardenmenners (enkel, dubbel en vierspan) op spel, alsook deze voor de menners van het enkel en vierspan werkpaarden en de tandem.

Bij de pony's konden zowel Johan Verswalm (enkelspan) als André Wynants (dubbelspan) hun titel van 2006 (Bornem) verlengen. Johan Verswalm haalde het met een minimaal verschil van 0,7 punten van Andy Bockstaele. Frédéric Deltour die voor de afsluitende vaardigheidsproef op kop lag, moest tevreden zijn met het brons. Ook de overwinning van André Wynants is niet echt een verrassing te noemen. Al legde Mark Van De Speeten hem wel het vuur aan de schenen met een overwinning in de dressuurproef en de afsluitende vaardigheidsproef. Hij verloor echter het kampioenschap tijdens de marathon, zodat André Wynants net als vorig jaar mocht juichen. Alois De Schutter was goed voor brons.

Elfvoudig Belgisch kampioen bij het vierspan pony's Mia Allo moest dit jaar haar meerdere erkennen in aanstormend talent van Tinne Bax. Bax won met een ruime voorsprong van 11,40 punten. Glenn Geerts reed dankzij een regelmatig kampioenschap (derde in de dressuur- en vaardigheidsproef en winnaar in de marathon) naar de derde podiumplaats op minder dan één punt van Allo.

Bij de categorieën van de paarden waren alle titels voor VLP-ruiters: Danny Herpoel (enkelspan), Freddy Van Vreckhem (dubbelspan) en Dirk Stael (vierspan). Danny Herpoel won de dressuurproef en gaf de leiding niet meer uit handen. Guy Collette kroop na een vijfde plaats in de dressuurproef steeds dichterbij, maar kon op geen enkel ogenblik een bedreiging vormen voor de eerste plaats. Sonja Hereygers kreeg het brons opgespeld.

Freddy Van Vreckhem, die voor het BK al zeker was van een selectie voor het WK Dubbelspan, toonde die selectie meer dan waard te zijn en won het BK. Henk Van Der Wiel (ook geselecteerd voor het WK) en Marc Dieleman werden twee en drie.

Dirk Stael werd voor het tweede jaar op rij Belgisch kampioen bij het vierspan paarden. Gert Schrijvers en Geert De Brauwer waren weliswaar de betere in de wedstrijd, maar zij kwamen niet in aanmerking voor het BK, gezien ze niet voldeden aan het reglement dat zegt: "Het Belgisch Kampioenschap KBRSF staat open voor deelname voor alle menners van Belgische nationaliteit die, in de 12 maanden die het Kampioenschap voorafgaan, deelgenomen hebben aan ten minste 2 CAN1 of 2 CAI (met 3 proeven) of een combinatie daarvan, en waarvan minstens een wedstrijd in Belgë, zonder opgave of uitsluiting in dezelfde categorie waarvoor ze zich inschrijven." Zo konden José Riche en Marc Van Dyck alsnog het podium op.

Bij de werkpaarden kenden Angelique Schwanen (enkelspan) en Noel De Beuf (vierspan) weinig concurrentie en in de tandem tenslotte volgt Sebastien Pallen, Nicolas Deudon op, die dit jaar de zilveren medaille won. Kris Mannaerts was goed voor het brons.

Tenslotte is de toekomst aan deze jeugd en de jeugdkampioenen van 2007 zijn misschien wel de kampioenen van 20...

Juniors 8 - 13 jaar: Lola Detaille, Ines Van den Ouweland, Mathilde Delmotte
Juniors 13 - 18 jaar: Maarten Van Dijck, Gwendoline Ackaert, Thomas Van Dijck