Ingezonden persbericht


Persbericht

Wereldkampioene ireen wÜst wordt ambassadeur nierstichting

Bussum, 16 augustus 2007 - Wereldkampioene allround schaatsen Ireen Wüst heeft zich als ambassadeur verbonden aan de Nierstichting. In deze hoedanigheid gaat zij zich inzetten voor de belangen van nierpatiënten. Ireen voelt zich erg betrokken bij het werk van de Nierstichting. Daarnaast weet ze vanuit haar persoonlijke situatie als geen ander hoe belangrijk het is om de kwaliteit van leven van nierpatiënten te kunnen verbeteren. Als ambassadeur wil zij hieraan een persoonlijke bijdrage leveren.

Ireen Wüst (21) maakte indruk door op zeer jonge leeftijd topprestaties te leveren op nationale en internationale schaatstoernooien. Zo schreef ze in de afgelopen jaren meerdere kampioenschappen op haar naam. Al op 19-jarige leeftijd won Ireen een gouden medaille tijdens de Olympische Winterspelen in Turijn. Vervolgens werd zij Nederlands kampioen en Wereldkampioen allround schaatsen en won zij twee gouden medailles tijdens het WK Afstanden in Salt Lake City.

Kwaliteit van leven
De veelbelovende schaatsster is nauw betrokken bij het werk van de Nierstichting en wil zich als ambassadeur sterk maken voor de belangen van nierpatiënten. Ireen heeft van dichtbij ervaren wat het betekent om tot nierdialyse veroordeeld te zijn. "Mijn oom, die mijn schaatscarrière op de voet volgt, is nierpatiënt. Hierdoor heb ik van dichtbij gezien wat het betekent te moeten dialyseren en welke inbreuk dit op je leven maakt", legt ze uit. "Uiteindelijk heeft mijn oom van zijn zus, mijn tante, een nier gekregen, waardoor hij weer volop functioneert en veel meer uit zijn leven kan halen. Dat is iets wat ik ook andere nierpatiënten toewens en daarvoor ga ik me als ambassadeur van de Nierstichting persoonlijk inzetten." Ireen draagt al sinds haar zestiende een donorcodicil en hoopt dat veel Nederlanders dit voorbeeld volgen. "Het werk van de Nierstichting is letterlijk van levensbelang, omdat nierpatiënten zo de kans krijgen de kwaliteit van hun leven sterk te verbeteren."

Directeur Paul Beerkens van de Nierstichting is erg blij dat Ireen Wüst haar naam aan de Nierstichting heeft verbonden."We zijn er ontzettend trots op dat Ireen haar bekendheid als topsporter inzet om aandacht te vragen voor het werk dat de Nierstichting verricht", aldus Beerkens. "Door haar persoonlijke betrokkenheid en grote gedrevenheid is zij als geen ander in staat duidelijk te maken hoe belangrijk het is dat nierpatiënten kans op een beter leven krijgen, onder andere door betere behandelmethoden en een verkorting van de wachttijden voor een donornier."

Nierstichting Elfstedentocht
Ireen Wüst treedt in de voetsporen van ondermeer voetballer Nigel de Jong en hockeyers Karel Klaver en Teun de Nooijer, die zich als ambassadeur eveneens sterk maken voor het werk van de Nierstichting. Haar eerste wapenfeit is haar steun voor de Nierstichting Elfstedentocht die op 21 oktober op elf schaatsbanen in Nederland wordt gehouden. Onder het motto 'Schaatsen aan voor nierpatiënten' rijden dan vele duizenden enthousiaste schaatsers gesponsorde rondjes met als doel geld in te zamelen voor de Nierstichting. Deelnemers kunnen zich vanaf nu voor dit evenement opgeven via: www.schaatsenaan.nl

Over de Nierstichting
De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat nierpatiënten - jong en oud - hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Daar waar nierpatiënten knelpunten ervaren, bieden we sociaal maatschappelijke of financiële steun. Dankzij wetenschappelijk onderzoek ontdekken we steeds beter hoe een nierziekte ontstaat. Hiermee willen we komen tot betere behandelingsmogelijkheden en optimale preventie van nierziekten voor álle Nederlanders. Als we nierschade zo vroeg mogelijk weten op te sporen, kunnen we erger voorkomen. Zo geeft de Nierstichting toekomst!

Voor meer informatie kunt u de website van de Nierstichting raadplegen: www.nierstichting.nl


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht