SP Noord-Holland


Buslijn 234 moet blijven rijden

16-08-2007 * Buslijn 234, die rijdt van Wervershoof via Medemblik naar Amsterdam, staat onder druk. Dit is niet de eerste keer: in 2001 heeft toenmalig gedeputeerde Hen de Boer (VVD) gezegd dat deze buslijn in stand zou blijven. Dit jaar loopt de busconcessie in Noord-Holland Noord af. Hiermee lijkt de ellende voor buslijn 234 opnieuw te beginnen.

De huidige gedeputeerde Cornelis Mooij (ook VVD) lijkt vooralsnog niet van zins de openbaar vervoerreizigers tegemoet te komen. Het aantal reizigers dat gebruik maakt van deze bus schijnt "te laag" te zijn. Zelfs de eigen partij van de gedeputeerde, de VVD in Medemblik, bestrijdt dat.

De SP is niet van plan dit welles-nietes-verhaal te laten voortduren totdat de buslijn inderdaad opgeheven wordt. De discussie over de reizigersaantallen moet stoppen. Daarom wil de SP binnenkort, na de start van het schooljaar, zelf de reizigers in deze bus gaan tellen. Statenlid Bert Putters zal de ochtendrit naar Amsterdam maken, Harald Bos neemt de avondrit richting Wervershoof voor zijn rekening. Putters: "Het zou doodzonde zijn als deze buslijn wordt opgeheven, terwijl er zoveel files in Noord-Holland zijn. Busreizigers moeten door de provincie beloond worden voor hun reisgedrag, niet gestraft door het opheffen van buslijnen".

Helaas ziet de papieren werkelijkheid van het college er niet zelden anders uit dan de echte werkelijkheid zoals busreiziegrs die elke dag aan den lijve ondervinden. De SP heeft de VVD-Medemblik uitgenodigd mee te doen met het tellen van reizigers in de bussen.