Time : 14:00:00
Date : 16 August 2007
Sender Name: Zoomart bvba

ZOOMART ZOEKT DRINGEND NIEUWE WINKELLOCATIES

Zoomart is een bedrijf dat dierensupermarkten opent en runt in België. Sinds de start twee jaar geleden, hebben we al 19 winkels en de 20ste vestiging opent binnenkort de deuren in Oostende.

Groot tekort aan geschikte locaties

Toch is het niet gemakkelijk om geschikte gronden en/of winkelpanden te vinden. "Er zijn in Vlaanderen heel weinig nieuwe ontwikkelingen op gebied van winkellocaties langs grote wegen aan de rand van de stad. Bestaande winkelketens die zich in het verleden, toen de ontwikkelingen nog mogelijk waren, hier hebben gevestigd zijn dan ook zeer honkvast. Dankzij onze sterke economie gaan ook weinig winkelketens failliet en als er dan toch een bedrijf in moeilijkheden komt, nemen bedrijven uit dezelfde sector de vrijgekomen locaties snel over. Zo kunnen ze immers binnen hetzelfde socio-economisch vergunde assortiment onmiddellijk de deuren openen. Het is logisch dat een eigenaar daarvoor kiest in plaats van een
assortimentswijziging aan te vragen. Die procedure duurt meer dan 3 maanden", zegt Kris Reyniers, expansiemanager van Zoomart.

Lokale besturen wijzen baanwinkels af

Ook gemeente- en stadsbesturen spelen een belangrijk rol, want zij leggen de zones vast waar winkels als die van Zoomart toegelaten zijn. "Er zijn nog veel zones die makkelijk tot winkellocatie ontwikkeld kunnen worden. Maar veelal onder druk van zelfstandigenorganisatie Unizo reageren stadsbesturen zeer aarzelend, zelfs meestal afwijzend. Unizo zegt dat baanwinkels de winkels in de binnenstad schade zouden berokkenen en alle klanten uit het centrum zouden weghalen", aldus Reyniers. Maar dat klopt volgens de expansiemanager niet. "Het kan zelfs omgekeerd werken. De grootschalige baanwinkels trekken klanten aan van ver buiten de stad en die kunnen voor of na het winkelen kennismaken met het stadscentrum. Een levendige stadsrand in combinatie met een aanlokkelijke binnenstad qua winkels en horeca maakt een perfect huwelijk mogelijk."

Winkelpanden aan grote wegen zijn dus volgens Reyniers van levensbelang voor Zoomart. "Ons assortiment bestaat voor een groot deel uit grootschalige artikelen. Ik vrees dat een klant die bij ons in de binnenstad zou moeten komen winkelen het niet prettig zou vinden om z'n aankopen, dikwijls in grote hoeveelheden zoals een zak kattenbakvulling van 20 kg, enkele honderden meter ver zou moeten dragen tot aan de auto. Bovendien moet je in het stadscentrum bijna overal parkeergeld betalen. De grootschaligheid van het assortiment is ons handelsmerk en dat kan alleen in een baanwinkel. Het aantal bezoekers dat we nu hebben is onmogelijk in een stadscentrum. Winkels met 20 eigen parkeerplaatsen zijn er trouwens zelden of nooit te vinden."

Ook collega's kennen het probleem

Zoomart is niet de enige keten met het probleem. "Er zijn nog collega's die naarstig op zoek zijn naar locaties. Het is frustrerend dat je als jong bedrijf 20 succesvolle winkels opent in 2 jaar tijd en daarmee bewijst dat de formule werkt, dat de consument je concept aanvaardt, maar de groei wordt geremd omdat je geen geschikte locaties vindt. Dat is jammer omdat wij als bedrijf uiteraard ook werkgelegenheid bieden. In elke vestiging werken minstens 4 mensen en ook in onze hoofdzetel zijn een pak medewerkers aan de slag", benadrukt hij.

Doel is marktleider worden

Zoomart wil trouwens de volgende jaren nog fors groeien. "De bedoeling is op zeer korte tijd marktleider te worden. Dat zijn we op Europees gebied al met meer dan 800 winkels. Ons streefdoel is de eerstvolgende 3 jaar 15 tot 20 winkels per jaar te openen. We zullen tegelijk altijd vernieuwend uit de hoek komen. Zo zal de consument altijd geprikkeld blijven en onze nieuwigheden willen ontdekken. Ook de opleiding van onze medewerkers is van groot belang en onze sterke marketingafdeling werkt continu aan de naamsbekendheid."

We doen dus een oproep aan ontwikkelaars en particulieren die bouwgronden of winkelpanden hebben in een zone waar detailhandel mogelijk is. Bent u zo iemand? Contacteer ons dan snel.

Kris Reyniers
Expansiemanager Zoomart
Krijgsbaan 215
2070 Zwijndrecht
00 32 475 348 037
kris@zoomart.be
www.zoomart.be

URL: http://www.zoomart.be