Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Dorcas start noodhulpactie voor Darfur, Pakistan en Liberia

ANDIJK - Hulporganisatie Dorcas is een noodhulpactie begonnen om geld in te zamelen voor ontheemden in Darfur (Soedan), voor slachtoffers van de overstroming in Pakistan en voor terugkerende oorlogsvluchtelingen in Liberia. Dorcas verstrekt via partnerorganisaties voedsel, water, onderdak en medische voorzieningen. Vrijdag wordt de achterban van Dorcas geïnformeerd over de actie.

Ondanks het vredesverdrag is de burgeroorlog in Soedan nog niet voorbij. Inmiddels telt het land meer dan 4 miljoen ontheemden en is er een groot tekort aan eten, scholen, klinieken, watervoorzieningen en wegen. Toch zijn minstens 500.000 vluchtelingen hoopvol op weg, van de vluchtelingenkampen in het noorden naar hun eigen grondgebied in Zuid-Soedan. In Darfur en in de omgeving van Waw voorziet Dorcas mensen van water, voedsel, onderdak en medische zorg.

Eind juni veroorzaakte de cycloon Yemyin overstromingen in het zuiden van Pakistan. Meer dan 250.000 mensen verloren hun huis. Enkele honderden mensen kwamen om. Het water vernietigde dammen, wegen, bruggen en spoorwegen. Anderhalf miljoen mensen werden op een of andere manier slachtoffer van het noodweer. Dorcas werkt in het getroffen gebied Baluchistan samen met haar partnerorganisatie Pakistan Mission Trust en zorgt voor voedsel voor ongeveer 5.000 families.

In 2003 eindigde in Liberia een burgeroorlog die aan 250.000 mensen het leven kostte, terwijl meer dan de helft van de bevolking werd gedwongen huis en haard te verlaten. 40 procent van alle meisjes en vrouwen werd tijdens de oorlog verkracht. Vier jaar later leeft een overgrote meerderheid onder de armoedegrens en ligt de werkloosheid rond de 85 procent. De gemiddelde levensverwachting is 42 jaar. In het westen van Liberia werkt Dorcas samen met de organisatie Medical Teams International om de gezondheidssituatie van ontheemden die terugkeren naar hun dorpen, te verbeteren. Dit gebeurt via medische zorg, voorlichting en training. De afgelopen jaren zijn via dit project 130.000 mensen geholpen.



Ingezonden persbericht