KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

17-8-2007

Alle Nederlandse zeilers in actie tijdens Olympisch testevenement

Alle Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg kwamen op 16 augustus in actie tijdens de Olympische testwedstrijden in het Chinese Qingdao. De wind liet zich van de goede kant zien en varieerde tussen de zes en tien knopen (windkracht 2-3). Meeste problemen hadden de zeilers vandaag met de complexe golven en de vrij stevige stroming voor de Chinese kust.

Yngling klasse
De Nederlandse Ynglingploeg met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen begon de Olympische testserie goed met een tweede en een vierde plaats. De Oranje zeilsters staan op een derde plaats.
Stuurvrouw Renee Groeneveld was uiteraard tevreden maar onderkent dat dit nog maar het begin is. Vandaag ging het goed, alles klikte, maar we moeten nog een hele week.

In het algemeen klassement gaan de nieuwe Engelse wereldkampioenen aan de leiding gevolgd door het Amerikaanse team. Er zijn 13 deelnemers.

470 Dames
De Koning en Berkhout scoorden een achtste en een zevende plaats. De Zweedse dames Torgersson en Zachrisson gaan aan de leiding. De Koning en Berkhout staan zesde in het klassement met 22 deelnemers.

Tornado
Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis lieten zien met minder wind ook uit de voeten te kunnen. In de Tornadoklasse werden de Nederlandse
catamaranzeilers zevende en derde in een vloot van 17 deelnemers. Booth zei; We hebben goed gevaren. De omstandigheden waren uiterst moeilijk met de vreemde golven, stroming en relatief weinig wind. We hebben een hoop verhalen gehoord over de condities hier, maar het is goed dat we het nu zelf meemaken. Er stond genoeg wind om te zeilen.

470 Heren
De broers Costers eindigden als negende en tiende (24 deelnemers). Het zijn ook voor de Costers geen gemakkelijke omstandigheden. Kalle Coster reageert, Maar hier worden volgend jaar de Olympische Spelen gevaren. Dus als je dit niets vindt dan moet je er maar aan wennen. Sven Coster voegt daar aan toe, Het is moeilijk maar daar moet je mee omgaan. Het hoogst haalbare zijn de Spelen, dus daar doen we alles voor.

Kalle Coster is nog niet helemaal hersteld van een schouderblessure die hij opgelopen heeft tijdens het laatste WK in Cascais, Portugal. Mijn arm is uit de kom geweest tijdens het WK. Helaas ben ik ben nog niet van de klachten af.

RSX
In de RSX windsurfer klasse scoorde Casper Bouman een 20ste en een 26 plaats van de 30 deelnemers. Nieuw Zeelander Tom Ashley gaat aan de leiding.

Finn
Pieter-Jan Postma kwam niet goed uit de blokken op dit Olympische testevenement met een 16de plaats in de eerste race. Maar daarna pakte hij de overwinning in de tweede manche.

Ik was de eerste race niet scherp genoeg, te behoudend. Al bij de start maar ook tijdens de race. Ik moet mezelf meer oppeppen. Dat lukte de tweede race wel, zei de Fries met een glimlach.

Engelsman Ben Ainslie gaat aan de leiding. Ainslie maakte zijn come-back na een uitstap in de Americas Cup. De winnaar van het Olympische goud van 2004 heeft vandaag laten zien dat hij het zeilen in de Finn nog niet verleerd is. Er doen 25 deelnemers mee.

Laser
Rutger van Schaardenburg (19) uit Dordrecht vertegenwoordigt Nederland in de uiterst competitieve Laser klasse met 36 deelnemers. De
Dordtenaar staat na twee races 19de. Ook hier gaan de Engelsen aan de leiding met Paul Goodison.

Internetadres: www.2007qdregatta.com