ABVAKABO FNV

Werknemers de dupe van faillissement Radius Haarlem

ABVAKABO FNV maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het naar verwachting vandaag uitgesproken faillissement van de Haarlemse welzijnsorganisatie Radius. Op grond van de beschikbare informatie schat de vakbond in dat er voor meer dan een kwart van de ruim 165 werknemers werkeloosheid dreigt.

`Dit is onaanvaardbaar en past niet bij de indertijd uitgesproken intenties' zegt Ben Hoogendam, regiobestuurder bij de vakbond. `De werknemers van Radius plukken nu de zure vruchten van het langdurige gesteggel tussen de gemeente Haarlem en hun werkgever. Een conflict waar zij geen invloed op hebben gehad, maar waar ze wel de dupe van zijn'.

We zorgen met elkaar voor elkaar

Tijdens de ledenraadpleging van de vakbond is gisteren besloten dat het personeel collectief actie gaat voeren om te voorkomen dat bepaalde groepen van werknemers de dupe worden. Het motto daarbij is: We zorgen met elkaar voor elkaar. Het behoud of verkrijgen van nieuwe werkgelegenheid staat voorop, maar het bieden van voldoende inkomenszekerheid voor diegene die niet meer aan de bak zullen komen, hoort daar ook bij aldus Ben Hoogendam. ABVAKABO FNV is bezorgd over de groep van wie de positie op de arbeidsmarkt niet rooskleurig is. Voor hen moeten er passende mobiliteittrajecten komen.

Alle medewerkers van Radius krijgen vandaag een ontslagbrief op de mat. Omdat de gemeente Haarlem het werk toebedeelt aan twee andere organisaties krijgt een deel van de werknemers de mogelijkheid om over te stappen. Het werk met betrekking tot de peuterspeelzaal wordt overgenomen door SKOS. Het overige welzijnswerk wordt door de gemeente gegund aan de stichting Dock. De nieuwe werkgevers hebben aangegeven een deel van het personeel over te nemen. ABVAKABO FNV vindt dit positief, maar op dit moment is niemand zeker van werk. Werknemers van Radius moeten tijdens de sollicitatieprocedure mogelijk concurreren met hun huidige collega's. Ook de kans op afwijzing door de nieuwe werkgevers is voor een ieder aanwezig.