Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 16 augustus 2007

Nieuwburg ligt er snel weer verzorgd bij

De contouren van de Nieuwburg, het kasteel dat in de middeleeuwen in de Oudorperpolder heeft gestaan, zullen snel weer goed zichtbaar zijn. Vandaag is gestart met het onderhoud van de bestrating.

De bestrating waarmee de kasteelplattegrond in het landschap is uitgetekend, wordt jaarlijks ontdaan van onkruid. Dit jaar komt de onderhoudsbeurt iets later, waardoor er nogal wat gras tussen de klinkers is opgekomen. Er is deze zomer overigens overal een extra aangroei van onkruid waar te nemen. Dit is het gevolg van de weersomstandigheden.

De komende dagen wordt de klinkerbestrating op het terrein weer schoon geborsteld en dan is in het natuurgebied de opgegraven plattegrond weer goed te bewonderen.

De Nieuwburg is gebouwd in 1290 en is een van de dwangburchten die Floris V liet bouwen om de opstandige West-Friezen onder de duim te houden. Daarnaast fungeerde het kasteel als bestuurlijk hoofdkantoor van de baljuw, die er belangrijke bestuurlijke besluiten nam en er grote rechtzaken voerde. In 1517 brandde de Nieuwburg af door toedoen van Grote Pier. Het kasteel is nooit meer opgebouwd.

In 1973 werd het terrein een rijksmonument. Op de plek waar de funderingen onder de grond liggen, is in 2000 een wandelpad aangelegd om de contouren van het oude kasteel zichtbaar te maken.