Gemeente Brunssum

Nieuw Verkeerscirculatieplan centrum ter inzage

Het college van B&W van Brunssum heeft een nieuw Verkeerscirculatieplan voor het centrum van Brunssum vastgesteld. Dit plan moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. In de aanloop naar het raadsbesluit is inspraak op het Verkeerscirculatieplan (VCP) mogelijk. Speciaal daarvoor organiseert de gemeente op donderdag 27 september 2007 vanaf 19.00 uur een inspraakavond in d'r Brikke-Oave.

vcp lindeplein

Het huidige VCP is gericht op het weren van doorgaand verkeer uit het centrum.

In een VCP legt de gemeenteraad het verkeersbeleid vast voor een bepaald stadsgebied. Het eerste VCP voor het centrumgebied werd in 2000 vastgesteld, het jaar waarin de centrumring (Ir. Op den Kampstraat, Pastoor Savelbergstraat, Koutenveld, Raadhuisstraat) werd ingericht. Dat VCP, dat nog steeds van kracht is, is gericht op het zoveel mogelijk weren van doorgaand verkeer uit het centrum van Brunssum.

Ongewenste neveneffecten

Enige tijd terug zijn de effecten van het VCP 2000 gemeten. Daaruit is gebleken dat de doelstelling - het weren van doorgaand verkeer - slechts gedeeltelijk gehaald is. Daarnaast heeft het huidige VCP geleid tot een aantal ongewenste neveneffecten: zo zijn er klachten, met name van ondernemers uit het centrum, over de slechte bereikbaarheid van het centrum. Ook zijn er een tweetal hardnekkige sluiproutes ontstaan, in de Hokkelenbergstraat en de Sweelinckstraat/Schubertstraat.

Op basis van deze resultaten is besloten tot een herziening van het VCP, de Herziening VCP 2007. Aan de herziening ligt een nieuw beleid ten grondslag. Niet langer is het VCP gericht op het weren van doorgaand verkeer uit het centrum - dit omdat gebleken is dat vanwege de huidige drukte op de omliggende hoofdwegenstructuur (Prins Hendriklaan, Bodemplein, Karel Doormanstraat) maatregelen met dat doel te weinig effect sorteren. Het college van B&W wil daarom wachten tot de realisatie van de Buitenring (circa 2015), wanneer er betere mogelijkheden zijn om maatregelen te treffen tegen doorgaand verkeer.

vcp raadhuis

Maximale bereikbaarheid

In de Herziening VCP 2007 is de doelstelling niet langer het terugdringen van verkeer, maar het maximaal bereikbaar maken van het centrum. Daarbij wordt het milieu niet uit het oog verloren - in het nieuwe VCP mag de leefbaarheid van het centrum niet verslechteren ten opzichte van de huidige situatie. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar bijvoorbeeld de geluidsoverlast. Om die reden zijn drie varianten in het VCP onderzocht, waarbij steeds de gevolgen voor het milieu in kaart zijn gebracht. In twee varianten werd gekeken naar het instellen van tweerichtingsverkeer in de Raadhuisstraat. Dat leidde echter tot een onacceptabele toename van geluidsoverlast. Vandaar dat in het nieuwe VCP uiteindelijk, na uitgebreide verkenningen, is gekozen voor een variant waarin de aanpassingen aan de wegenstructuur zich beperken tot het keren van de rijrichting in de Lindestraat. Deze eenrichtingsweg heeft nu een rijrichting waarbij het verkeer het centrum verlaat. In de Herziening VCP 2007 wordt dit, omwille van een verbetering van de bereikbaarheid van het centrum, omgekeerd zodat het verkeer via de Lindestraat het centrum binnenrijdt.

vcp lindestraat

Het nieuwe VCP beoogt een maximale bereikbaarheid van het centrum. Hiertoe zal de rijrichting in de Lindestraat gekeerd worden, zodat het verkeer het centrum binnenrijdt.

Inspraakavond

Op de Herziening VCP 2007 kan worden ingesproken. Deze inspraakreacties zullen worden meegenomen bij het vaststellen van het definitieve Verkeerscirculatieplan. De inspraaktermijn loopt van donderdag 23 augustus 2007 tot en met woensdag 3 oktober 2007. De Herziening VCP 2007 ligt ter inzage in de gemeentewinkel aan het Lindeplein. Tevens kan het document hier digitaal geraadpleegd worden. Wilt u een toelichting op het VCP, dan kunt u een afspraak maken met de heer O. van de Ruit, telefoon (045) 527 84 02.

U kunt uw inspraakreacties, tot en met woensdag 3 oktober, schriftelijk richten aan:

Gemeente Brunssum

College van B&W

Postbus 250

6440 AG Brunssum

Gedurende de inspraaktermijn organiseert de gemeente ook een inspraakavond. Deze vindt plaats op donderdag 27 september 2007, vanaf 19.00 uur in d'r Brikke-Oave. Tijdens de avond wordt een toelichting gegeven op de Herziening VCP 2007, en kan er op het VCP ook mondeling worden ingesproken.

Brunssum, 22 augustus 2007.

---