Dierenbescherming:dikke onvoldoende voorstel Wet dieren

16/08/2007 16:21



Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren



Den Haag, 16 augustus 2007 - "Een dikke onvoldoende" is de kwalificatie die directeur Frank Dales vandaag in een brief aan minister Verburg (LNV) geeft aan het concept-wetsvoorstel "Wet dieren". Met deze wet wil de bewindsvrouw de huidige Gezondheids- en welzijnswet voor dieren opheffen en samenvoegen met enkele andere wetten, zoals de Wet op de uitoefening van de diergeneeskunde en de Kaderwet diervoeders. "Wij hebben in de vakantieperiode maar kort de tijd gekregen om te reageren op het voorstel en hebben desondanks dertig pagina's kritiek geproduceerd", zegt een onthutste Dales.

"Iedereen weet dat wij een nette club zijn waarmee altijd te praten is, maar wat we nu gezien hebben is gewoon bagger", aldus de directeur van de Dierenbescherming. Zijn organisatie begrijpt niet dat de minister in een tijd waarin dierenwelzijn hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staat een wetsvoorstel produceert waarin het welzijn niet tot zijn recht komt. "Bovendien was het logischer geweest eerst te komen met de toegezegde visie van het kabinet op dierenwelzijn om deze daarna uit te werken in een wet". De Nota Dierenwelzijn, vastgelegd in het coalitieakkoord van februari, verschijnt pas in november.

De Dierenbescherming had het gepast gevonden als minister Verburg eerst de huidige wet had geëvalueerd. "Nu ligt er een document dat vooral de rol van dieren als agrarisch productiedoel benadrukt", aldus Dales. "Hiermee wordt het begrip "intrinsieke waarde van dieren", dat leidend is in het wetsvoorstel volgens de minister, volstrekt verkeerd gehanteerd en gemarginaliseerd. Op deze wijze kijk je bijvoorbeeld niet naar bont als een onnodig product waar dieren voor lijden, maar als economisch doel in een productieproces". Daarnaast vergeet de overheid in het voorstel dat ook gezelschapdieren als productiedieren worden gehouden. Zo worden er fokteven gehouden met als enig doel het baren van zoveel mogelijk puppy's.

Voor de Dierenbescherming is voorts onacceptabel dat de minister voornemens is de dierenwelzijnsregelgeving in Nederland in medebewind over te dragen aan de Productschappen Vee, Vlees en Eieren. "Dan krijg je dus letterlijk dat de slager z'n eigen vlees keurt", concludeert Dales. Dat vooral economische belangen in het wetsvoorstel worden veiliggesteld, blijkt volgens de Dierenbescherming ook uit het voornemen van de overheid om de preventieve toetsing van huisvestingssystemen voor dieren af te schaffen. "Daarmee loop je het risico dat er sluipenderwijs dieronvriendelijke systemen op de markt komen, waarna het tientallen jaren kan duren voor ze weer afgeschaft zijn", aldus Dales. "Je ziet nu al de tendens om bijvoorbeeld een zogenaamde verrijkte legbatterij te bouwen als alternatief voor de straks verboden legbatterij".

De Dierenbescherming wil dat de minister nu overgaat tot evaluatie van de huidige wetgeving, zonodig een algemeen juridisch kader met een basis in de Grondwet formuleert en onderzoek doet naar de mogelijkheid om een Dierenwelzijnsautoriteit te introduceren in de beoogde wet.





http://www.dierenbescherming.nl