Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Contactpersoon Uw brief d.d. 23 juli 2007 Doorkiesnummer Ons kenmerk AV/PB/07/25740 Datum 16 augustus 2007 Onderwerp Kamervragen van het lid Koser Kaya

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Koer Kaya (D66) over het mislopen van partnerpensioen door veel jongeren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk AV/PB/07/25740

2060721670

Vragen van het lid Koer Kaya (D66) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het mislopen van het partnerpensioen door veel jongeren. (Ingezonden 20 juli 2007)


1
Bent u bekend met het bericht dat veel jongeren een partnerpensioen mislopen omdat zij niet weten dat ze hun partner, met wie zij samenwonen, moeten aanmelden bij het pensioenfonds?1

Antwoord op vraag 1
Ja.


2
Hoe beoordeelt u het feit dat 38% van de jongeren met een samenlevingscontract de partner niet heeft aangemeld bij het pensioenfonds?


3
Klopt het dat getrouwde paren automatisch in aanmerking komen voor een partnerpensioen? Deelt u de mening dat het zorgelijk en onwenselijk is dat zo'n groot percentage van de samenwonende jongeren niet op de hoogte is van de regelgeving rondom pensioenen? Zo ja, kunt u uiteenzetten op welke wijze u bereid bent dit probleem aan te pakken?

Antwoord op vraag 2 en 3:

Mensen die trouwen, of een geregistreerd partnerschap aangaan, hoeven dit niet te melden aan het pensioenfonds, omdat fondsen in de praktijk door de gemeente worden geinformeerd over een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Een samenlevingscontract is geen gegeven dat in de gemeentelijke basisadministratie wordt opgenomen, en kan dus niet door gemeentes aan pensioenuitvoerders worden gemeld.
Indien twee samenwonenden een notarieel vastgelegd samenlevingscontract aangaan, kan het zinvol zijn het pensioenfonds daarvan op de hoogte te stellen. Dit is het geval indien de pensioenregeling niet alleen aan gehuwden en geregistreerden, maar ook aan samenwonenden een recht op partnerpensioen toekent. Bij de meeste pensioenregelingen is dat zo. Samenwonenden met samenlevingscontract, die nalaten het pensioenfonds over het samenlevingscontract te informeren, hebben bij overlijden van de partner over het algemeen geen recht op partnerpensioen. Het niet melden van het samenlevingscontract kan een welbewuste keuze van de samenwonende partners zijn, maar het kan ook een gevolg van onwetendheid zijn, of `gewoon vergeten'. Het is aan pensioenuitvoerders om hun deelnemers attent te maken op het nut van het melden van een samenlevingscontract. In de voorlichting


1 "Samenwonende jongeren lopen pensioen mis" nu.nl, 19 juli 2007.
---

Ons kenmerk AV/PB/07/25740

over de pensioenregeling schenken fondsen hier expliciet aandacht aan. Bovendien ontvangen alle deelnemers vanaf volgend jaar jaarlijks een `uniform pensioenoverzicht', waaruit duidelijk blijkt of een eventuele partner van de deelnemer bij het fonds bekend is, en dus of in dat geval sprake is van een recht op partnerpensioen. Verwacht mag worden dat samenwonenden zich daardoor beter bewust zullen zijn van de mogelijkheid om zich aan te melden.


---