ABVAKABO FNV

Ledenraadplegingen mobiliteits-cao TNT

In de eerste week van juli kreeg u een brief over het op 29 juni bereikte principe-akkoord. We nodigen u uit voor ledenraadplegingen waar we het resultaat toelichten, vragen beantwoorden en waar u uw mening kunt geven.

Wat is de mobiliteits-cao?

De mobiliteits-cao is de opvolger van de oude SBR. In het principe-akkoord zijn alleen de wijzigingen opgenomen. In het onderdeel verplichte mobiliteit zijn maatregelen opgenomen die vergelijkbaar zijn met de oudere SBR. De werkgever wilde hierin behoorlijk wat verslechteringen aanbrengen, maar dat hebben wij voorkomen. Tegenover een klein aantal verslechteringen hebben wij verbeteringen weten te realiseren. Voor zover nog mogelijk onder de nieuwe wetgeving hebben we getracht voor oudere werknemers zoveel mogelijk aanvullende maatregelen te treffen, gezien hun arbeidsmarktpositie.

Nieuw zijn de afspraken over vrijwillige mobiliteit, waarin financiële regelingen zijn opgenomen, die het makkelijker maken om ander eventueel lager betaald werk te accepteren en compensatie bieden voor verlies aan zacht pensioen. Over de toepassing daarvan wordt overleg gevoerd met medezeggenschap en/of bonden, onder meer om te sturen op de uitstroom en te voorkomen dat de werkdruk bij de achterblijvende collega's te hoog oploopt. Het mobiliteitsbudget is ook beschikbaar voor medewerkers die niet rechtstreeks worden getroffen, maar plaats maken voor (potentieel) overcomplete collega's (remplacantenregeling).

Gedwongen werkloosheid kan worden voorkomen door actieve begeleiding van werk naar werk. Daarvoor zijn aanvullende en nieuwe afspraken gemaakt. TNT Mobility is toegankelijk bij zowel vrijwillige als verplichte mobiliteit en biedt praktische ondersteuning zoals scholing & opleiding, sollicitatietraining, begeleiding, stage, vacaturebank, detachering, netwerken, enzovoort. TNT Mobility biedt ook ondersteuning bij het maken van een bemiddelingsplan, financieel advies en nazorg. Om te bevorderen dat de mogelijkheden voor interne en externe arbeidsmarkt maximaal worden benut voor het herplaatsen van medewerkers is een commissie mobiliteit in het leven geroepen. Deze commissie bestaat uit 2 leden vanuit TNT, 2 namens de vakorganisaties en 2 leden uit de COR.

Vervolg cao-traject

Op 23 augustus zal de bedrijfsleiding de voorstellen voor de cao's voor TNT bekend maken. Nadat wij u daarover hebben geïnformeerd en geraadpleegd, starten in de tweede helft van september de onderhandelingen.

Bezoek met zoveel mogelijk collega's deze ledenvergaderingen . Ook collega's die nog geen lid zijn, zijn welkom. Wie ter plaatse lid wordt heeft eveneens stemrecht. Kijk ook bij Lid worden