Politie Midden- en West Brabant

Clusterberichten districten Bergen op Zoom en Breda (16/08)

OOSTERHOUT NB, 16 augustus 2007

DISTRICT BREDA:

Klant pikt DVD uit verpakking

ETTEN-LEUR: Woensdagmiddag 15 augustus kwam een 40-jarige man een tankstation binnen aan de Bredaseweg te Etten-Leur. Hij liep naar een uitstalrek met lectuur. De man opende de verpakking van een Hustler magazine en nam uit de verpakking een bonus DVD weg. Hij verliet de shop zonder de DVD ter betaling aan te bieden bij de kassa. Hierop werd de verdachte door personeel benzinepomp aangehouden en overgedragen aan de gewaarschuwde politie. De Litouwse man is behulp van een tolk verhoord in het politiebureau. Door een boete van 130 te betalen kon hij een gang naar de rechter voorkomen. De man rekende bij zijn in vrijheidstelling de boete meteen contant af.

BREDA: Bij een winkeldiefstal aan de Ginnekenstraat moest de politie ook een tolk inzetten om de verdachte te verhoren. De 40-jarige vrouw uit Mongolië stal in een gezondheidswinkel zes potten met vitaminepillen. Toen ze de winkel wilde verlaten hield het winkelpersoneel haar tegen. Politieagenten namen haar vervolgens mee naar het politiebureau. De vrouw was eerder deze maand ook al in Rotterdam opgepakt vanwege winkeldiefstal. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt. Dit feit vond plaats op woensdagmiddag 15 augustus 2007 om 16.40 uur.

Fietser raakt gewond bij ongeval

CHAAM: Bij een aanrijding tussen personenauto en fietser op de kruising Industriestraat / Gilzeweg raakte een 55-jarige man uit Goirle gewond. Het ongeluk gebeurde op woensdagavond 15 augustus rond 19.20 uur. Vermoedelijk verleende de bestuurder van de personenauto, een 43-jarige Roemeen, geen voorrang aan de fietser. Het ambulance personeel bracht het slachtoffer over naar St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. Hij had een hoofdwond. De man was wel aanspreekbaar maar niet in staat om een verklaring over de toedracht over te leggen.

Lastige ex opgepakt

BREDA: Een ex-vriend maakte amok bij zijn ex-vriendin in de Daniël Motstraat. De 32-jarige Bredanaar stond woensdagavond 15 augustus rond 22.15 uur tegen haar voordeur te trappen. Ook zou de man bedreigen hebben geuit, aldus de aangeefster. De politie werd erbij geroepen en ging over tot arrestatie van de verdachte. De man is in het politiebureau verhoord en zijn ex-vriendin deed aangifte. Na verhoor is de man weer in vrijheid gesteld.

Olie op de weg: auto in de sloot

BREDA: Donderdagochtend 16 augustus lag er een oliespoor van circa 500 meter lengte op wegdek in Breda Noord. De olie lag over de gehele rondweg ongeveer vanaf het medisch centrum tot de Backer en Ruebweg. Over de oorzaak van het oliespoor heeft de politie nog geen duidelijkheid. In combinatie met de regen zorgde de olie voor een glad wegdek en dit had tot gevolg dat een personenauto op de Westerhagelaan rond 09.00 uur van de weg raakte. Het voertuig kwam op de kop in een sloot terecht. De twee inzittenden, een man van 72 en een vrouw van 65 jaar (beiden afkomstig uit Breda), konden met hulp van omstanders uit de auto komen. Twee medewerkers van Stadsbeheer bedachten zich namelijk geen moment en sloegen met een breekijzer een zijruit kapot. Op die manier konden zij de slachtoffers uit de auto halen, die op dat moment al vol liep met water. Hoewel er wel een ambulance gewaarschuwd was, bleken de betrokken niet gewond te zijn.

Politie ruimt Bredase hennepkwekerij

BREDA: Op woensdag 15 augustus kreeg de politie melding dat er in een bedrijfspand op de Parallelweg een hennepkwekerij in zitten. Agenten stelden een onderzoek in en stuitte inderdaad op een illegale wietplantage. Het vermoeden bestaat dat de kwekerij al geruime tijd dienst deed. De kwekerij bestond uit vijf ruimten, waarin de planten gekweekt, geknipt en gedroogd werden. Er stonden 366 planten. Het aanwezige drietal werd meteen gearresteerd. Het gaat om een 34-jarige inwoner van Breda, een 38 Oosterhouter en een 44-jarige Bredanaar.

In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. Daarbij kreeg de politie ondersteuning van medewerkers van Essent en een gespecialiseerd ruimingbedrijf. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonster en daarna vernietigd. De verzegeling van de zekeringkast was verbroken. Medewerkers van Essent gaan er daarom vanuit dat de elektriciteit voor de hennepkwekerij illegaal afgetapt.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. De politie werkt in die strijd nauw samen met partners als openbaar ministerie, woningbouw coöperaties, gemeenten, belastingdienst en fraude-inspecteurs. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

DISTRICT BERGEN OP ZOOM:

Dolgedraaid na drugsgebruik

ROOSENDAAL: In de nacht van woensdag 15 augustus op donderdag 16 augustus arresteerde de politie een 23-jarige Roosendaler. De man was compleet doorgedraaid na het gebruik van verdovende middelen. De man stond rond 03.45 uur te gillen en te schreeuwen in de Televisiestraat. Hij moest door drie agenten in bedwang worden gehouden. Gewaarschuwd ambulancepersoneel weigerde om de man mee te nemen, gezien de toestand waarin hij verkeerde. De verdachte is vervolgens in een observatiecel van de politie ingesloten. Dit uiteraard nadat hij door een arts was onderzocht en de betreffende arts geen medische belemmeringen zag tegen de insluiting.

Verdachte houdt zich niet aan door de rechter opgelegde regels

ZEVENBERGEN: Een 26-jarige man uit Zevenberg is door de politie gearresteerd omdat hij zich niet hield aan voorwaarden die hem door de rechter-commissaris waren opgelegd. De man zocht woensdag 15 augustus diverse keren per sms contact met een 30-jarige vrouw uit Zevenbergen. De rechter-commissaris had hem uitdrukkelijk verboden om contact met haar op te nemen, nadat hij het afgelopen weekend zijn vriendin mishandelde en bedreigde (zie onderstaand eerder persbericht). De man werd op 16 augustus om 00.45 uur opnieuw gearresteerd en is overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Persbericht 12 augustus 2007

ZEVENBERGEN: De politie arresteerde in de nacht van zaterdag 11 augustus op zondag 12 augustus een 36-jarige inwoner van Zevenbergen. Hij wordt verdacht van mishandeling van zijn 30-jarige vriendin. Dat gebeurde in hun woning in Zevenbergen. De verdachte bedreigde en mishandelde kort na middernacht zijn vriendin. Dat gebeurde in het bijzijn van de 12-jarige zoon van het slachtoffer. Ook vernielde de man een gedeelte van de inboedel. Bij het geweld gaf hij zijn vriendin een kopstoot. Verder hanteerde hij een broodmes om haar te bedreigen. De verdachte was op dat moment zwaar onder invloed van alcohol. Ook de te hulp gekomen politieagenten wilde hij te lijf gaan. De man werd gearresteerd en is in verzekering gesteld.

Dagvaarding na plegen winkeldiefstal

ROOSENDAAL: Personeel van een schoenzaak aan de Tussen-De-Markten betrapt een winkeldief op heterdaad. Dat gebeurde woensdag 15 augustus om 16.40 uur. De 19-jarige vrouw uit Joegoslavië stal een paar schoenen ter waarde van 24,95. Toen ze de winkel wilde verlaten hield het winkelpersoneel haar tegen. Politieagenten namen haar vervolgens mee naar het politiebureau. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt. Bij haar in vrijheidstelling kreeg ze meteen een dagvaarding mee voor de terechtzitting.

Politie neemt rijbewijs van beschonken Belgische brokkenmaker

PUTTE: Woensdagavond 15 augustus behandelde de politie een verkeersongeval in Putte. Het ongeval was rond 22.50 uur gebeurd op de Antwerpsestraat. Daar was een 14-jarige fietser uit Putte aangereden door een 44-jarige Belgische motorrijder. Het slachtoffer is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Hij klaagde over hoofd- en nekpijn. De motorrijder wilde, nadat hij het ongeval had veroorzaakt, er vandoor gaan. Hij werd daarbij door getuigen tegen gehouden. De 44-jarige Belg had alcohol gedronken en werd om die reden gearresteerd. Hij moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 1.045 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Dit was reden om meteen het rijbewijs van de man in te vorderen. Verder maakten de agenten proces-verbaal tegen de man op

Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Bij een Beginnend Bestuurder ligt die grens lager, namelijk al bij 350 ug/l. De regeling geldt voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar.

Alcoholgebruik in het verkeer is een van de speerpunten waar de politie streng tegen optreedt, net als het niet gebruiken van de autogordel of valhelm, het rijden door rood licht en het overschrijden van de maximum snelheid. Die speerpunten zijn overigens niet willekeurig gekozen. Gebleken is namelijk dat al deze aandachtsvelden sterk van invloed zijn bij de toedracht van verkeersongevallen.

Bekeuringen bij snelheidscontroles

HALSTEREN: De politie hield woensdagavond 15 augustus een snelheidscontrole op de Halsterseweg. De controle vond plaats tussen: 19.25 uur en 21.25 uur. Op de Halsterseweg mag maximaal 50 km/u gereden worden. Circa 800 automobilisten passeerden de radarapparatuur. Negentig automobilisten waren in overtreding en krijgen binnenkort een bekeuring thuisgestuurd van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km/u.

DINTELOORD: De politie hield donderdag 16 augustus een snelheidscontrole op de Noordlangeweg. De controle vond plaats tussen 10.30 uur en 13.15 uur. Op deze weg geldt een maximum snelheid van 80 km/u. Circa 1690 automobilisten passeerden de digitale radarapparatuur. Vijftig automobilisten waren in overtreding en krijgen binnenkort een bekeuring thuisgestuurd van het Centraal Justitieel Incasso Bureau. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 113 km/u.

Speerpunten waarop de politie de extra toezicht houdt zijn: gordels, roodlicht, alcohol, snelheid en helmen.

Politie onderzoekt beroving

ZEVENBERGEN: Een 64-jarige inwoner van Breda deed aangifte bij de politie van beroving. Het misdrijf vond plaats op woensdag 15 augustus om 17.45 uur. Het slachtoffer had kort tevoren geld opgenomen bij de pinautomaat van de ABN-AMRO. Toen hij weer bij zijn bestelbus kwam, die ongeveer 200 a 250 meter vanaf de pinautomaat stond geparkeerd, voelde hij ineens twee handen voor zijn gezicht en een man die met een buitenlands accent om geld vroeg. Hij werd daarbij geschopt en geslagen. Het slachtoffer kon geen signalement geven van zijn belager. De politie stelt een onderzoek in.

Auteur: Jeroen Steenmeijer