Politie Midden- en West Brabant

Opnieuw twee aanhoudingen in zaak Mandy Pijnenburg

BREDA, 16 augustus 2007

Het Team Commerciële Zeden heeft in een onderzoek naar mensenhandel (loverboys) dinsdag 14 augustus twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 23-jarige vrouw uit Rotterdam en een 22-jarige vrouw uit Eindhoven. Zij worden er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de in- en uitvoer van verdovende middelen vanuit Midden-Amerika naar Nederland. De Rotterdamse wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter commissaris, de Eindhovense verdachte is donderdag in de loop van de dag in vrijheid gesteld.

De rechercheurs onderzoeken of, en zo ja op welke manier, deze vrouwen betrokken zijn geweest bij activiteiten van de eerder aangehouden verdachten in dit onderzoek. Mogelijk zouden zij ook slachtoffers zijn van de hoofdverdachten. In totaal zijn nu acht mensen aangehouden. Vijf van de eerder aangehouden verdachten zitten nog vast. Er werken nog elf rechercheurs op het onderzoek naar mensenhandel.

Op 23 juli 2006 werd de toen 18-jarige Mandy Pijnenburg op het vliegveld van de Dominicaanse Republiek aangehouden met een koffer met daarin ruim 22 cocaïne. Zij werd hiervoor veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.

In dit onderzoek zijn nu in totaal acht verdachten aangehouden, waarvan er nog vijf in voorarrest zitten. Op 24 juli werden twee mannen aangehouden die er van worden verdacht Mandy Pijnenburg te hebben aangezet tot het uitvoeren van de cocaïne uit de Dominicaanse Republiek naar Nederland. Eind juni werd een man aangehouden die na zijn voorgeleiding op vrije voeten is gesteld. Hij blijft nog steeds verdachte in deze zaak. Op 13 april werden twee mannen en een vrouw aangehouden. Deze twee mannen worden verdacht van mensenhandel, de vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij een drugstransport. Tijdens het onderzoek hebben zich verschillende getuigen gemeld die het onderzoeksteam van belangrijke informatie konden voorzien.

Politie en justitie beschouwen mensenhandel als een zwaar misdrijf omdat het vaak een moderne vorm is van slavernij. Het is daarom als speerpunt benoemd en krijgt prioriteit bij het starten van onderzoeken naar criminele activiteiten. Op mensenhandel staat een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op www.om.nl/mensenhandel

Auteur: Manon Erkens