Gemeente Goirle


Nota Buitengebied in Beweging!
Naast het bestemmingsplan is de gemeente ook bezig met het opstellen van de nota Buitengebied in Beweging! In dit document wordt een mogelijk toekomstbeeld van het buitengebied van de gemeente Goirle geschetst tot 2020. Op onderstaande afbeelding wordt het mogelijke toekomstbeeld weergegeven.

Het buitengebied is opgedeeld in 4 deelgebieden, te weten West, Midden, Oost en Noord. Per deelgebied wordt een beeld van de ontwikkelingsrichting gegeven, waar ligt de nadruk voor de toekomst en welke ontwikkelingen dienen waar gestimuleerd of juist afgeremd te worden. Daarnaast worden de ontwikkelingen ook thematisch onderscheiden. Verder worden in de nota bebouwingsclusters aangegeven. Binnen deze clusters zijn bepaalde ontwikkeling en omschakelingen mogelijk. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling het buitengebied te verstenen maar binnen de bebouwingsconcentraties wordt gestreefd naar kwaliteitsverbetering van de ruimte en de leefomgeving.

De complete ontwerpnota kunt u via deze link raadplegen

Proces
Er is voor gekozen om samen met het bureau Croonen Adviseurs nota Buitengebied in Beweging! op te stellen. Daarnaast is onder andere een klankbordgroep ingesteld. In deze groep zitten diverse partijen die een belang hebben in het buitengebied. Dit zijn onder andere ZLTO Goirle-Riel, bewoners van het buitengebied, Heemkunde kring Goirle, Landgoedeigenaren, het Brabants Landschap, Waterschappen en de provincie. Deze klankbordgroep wordt nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van de nota.

Voortgang
De ontwerpnota Buitengebied in Beweging heeft vanaf 30 november 2006 6 weken voor inspraak ter inzage gelegen. Tijdens deze termijn zijn enkele reacties ingediend. De ontwerpnota is ook naar diverse officiële instantie verzonden zoals de provincie. Naar verwachting zullen in augustus 2007 alle reacties binnen zijn.

De gemeente is ook bezig met het opstellen van een algehele Toekomstvisie Goirle 2015 : klik hier
In de Toekomstvisie worden op hoofdlijnen gedaan over velerlei beleidsvelden waaronder het buitengebied. In de nota Buitengebied in Beweging! wordt het toekomstbeeld verder uitgewerkt. De Toekomstvisie wordt naar verwachting in het najaar 2007 door de gemeenteraad vastgesteld. Volgens de huidige inzichten kan daarna de nota Buitengebied in Beweging! ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden worden.