Gemeente Goirle


Bestemmingsplan buitengebied

De gemeente Goirle is bezig met het actualiseren van de bestemmingsplannen voor het gehele buitengebied van de gemeente. Onderstaand vindt u informatie over de stand van zaken en de planning voor de komende maanden. Op figuur 1 is het buitengebied aangegeven (gehele gebied binnen de omlijning met uitzondering van de grijs in gekleurde vlakken, dit zijn de kernen Goirle en Riel).

Wat is een bestemmingsplan?
Een bestemmingsplan bestaat uit plankaarten met daarbij behorende voorschriften en een toelichting. Op de plankaarten wordt aan alle percelen een bestemming toegekend. In de voorschriften wordt geregeld wat gebouwd mag worden en waarvoor de gebouwen en gronden gebruikt mogen worden. Het bestemmingsplan is dan ook zeer van belang indien u bouwplannen heeft of een bepaalde bewerking van een perceel grond wilt uitvoeren of een bepaald gebruik binnen een gebouw wilt uitoefenen.

Nieuw bestemmingsplan
Momenteel gelden er voor het buitengebied diverse bestemmingsplannen, welke sterk verouderd zijn. Deze oude plannen zijn op dit moment niet wenselijk en bruikbaar meer aangezien er vele veranderingen hebben plaatsgevonden waardoor de feitelijke situatie niet meer overeenkomst met de bestemmingsplannen. Daarnaast kennen de diverse bestemmingsplannen verschillende voorschriften voor soortgelijke bestemmingen. Het is wenselijk dat er een éénduidige regeling wordt opgesteld, zodat voor soortgelijke percelen soortgelijke regelingen gelden. Doel is dan ook te komen tot een actueel en uniform bestemmingsplan voor het gehele buitengebied.

Proces
Er is voor gekozen om samen met het bureau Croonen Adviseurs het bestemmingsplan op te stellen. Daarnaast is onder andere een klankbordgroep ingesteld. In deze groep zitten diverse partijen die een belang hebben in het buitengebied. Dit zijn onder andere ZLTO Goirle-Riel, bewoners van het buitengebied, Heemkundekring Goirle, landgoedeigenaren, het Brabants Landschap, Waterschappen en de provincie. Deze klankbordgroep wordt nadrukkelijk betrokken bij de totstandkoming van het bestemmingsplan.

Voortgang
Allereerst heeft een inventarisatie plaatsgevonden, waarbij zowel veldwerk en dossieronderzoek is verricht. Hierdoor is de bestaande situatie inzichtelijk gemaakt. Deze is vertaald in het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied. In het bestemmingsplan zijn dan ook geen of weinig nieuwe (grootschalige) ontwikkelingen opgenomen, zoals nieuwe landgoederen, golfbanen, nieuwvestiging agrarische bedrijven enz. Voor dit soort ontwikkelingen is het vaak wenselijk om een aparte (bestemmingsplan)procedure te volgen.

Het voorontwerpbestemmingsplan heeft vanaf 30 november 2006 gedurende 6 weken ter inzage gelegen voor inspraak. Tijdens deze periode zijn er zo'n 80 inspraakreacties ingediend. Ook is het
voorontwerpbestemmingsplan in december 2006 naar diverse officiële instanties (zoals de provincie) verzonden voor een reactie (het zogenaamde vooroverleg). Naar verwachting zullen in augustus 2007 alle reacties binnen zijn.

Wij zijn nu bezig met het beoordelen van de inspraakreacties en de reacties uit het vooroverleg. De verwachting is dat dit afgerond kan worden na de zomer 2007, zodat het ontwerpbestemmingsplan door het college van burgemeester en wethouders behandeld kan worden in oktober of november 2007. Indien deze planning gehaald wordt, kan het ontwerpbestemmingsplan wederom 6 weken ter inzage worden gelegd aan het einde van dit jaar voor de officiële bestemmingsplanprocedure. In dat kader bestaat de mogelijkheid tot het indienen van zienswijzen bij de gemeenteraad. Over de start van de terinzagelegging wordt te zijner tijd het nodige gepubliceerd. Zodra het ontwerpbestemmingsplan door het college is behandeld, krijgen degenen die hebben ingesproken een schriftelijk antwoord op hun reactie.