Ministerie van Defensie

16-08-2007 17:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN

DJ Annemieke Schollaardt en generaal Dick Berlijn snijden samen de taart aan in de Uruzgan.FM studio - Foto: Aldo Allessie

Op woensdag 8 augustus vierde de radiozender Uruzgan FM haar eenjarig bestaan. Het programma startte vorig jaar tegelijkertijd met het begin van de missie in Uruzgan. Ter gelegenheid van de verjaardag was de gebruikelijke radio-uitzending van één uur uitgebreid naar drie uur. Zoals alle voorgaande uitzendingen stond ook deze in het teken van de uitgezonden militairen en hun thuisfront.

Commandant der Strijdkrachten, Generaal Dick Berlijn feliciteerde en complimenteerde de zender met hun éénjarige bestaan. âVoor Defensie is Uruzgan FM een bijzonder initiatief en het is belangrijk voor het thuisfront en de militairen. Ik ben er dan ook blij mee en hoop dat ze dit concept voortzetten.â

In Afghanistan zijn de afgelopen week enkele belangrijke conferenties geweest. In Kabul vond de Afghaanse â Pakistaanse Peace Jirga plaats die een unieke stap betekent in het moeizame bilaterale proces. De Jirga was vooral bedoeld om de problematiek van het gewelddadige moslimextremisme in en tussen beide landen bespreekbaar te maken. Er werd intensief en lang gedebatteerd. De conclusies van de verschillende werkgroepen werden op 12 augustus vastgesteld. De hoogtepunten werden samengevat in een slotverklaring. Belangrijkste punten daaruit waren:


* geen van beide landen mag een âsafe havenâ zijn voor terroristen
* de landen moeten beloven elkaar niet met negatieve propaganda te bestoken en met vingers te wijzen

* papaverteelt, verwerking en druginkomsten moeten worden aangepakt
* door de Jirga geformuleerde boodschappen moeten in publieke informatiecampagnes worden uitgedragen

* in beide landen moeten permanente Jirga kantoren komen
* oprichting van een permanente commissie bestaande uit 25 (tribale en civil society) persoonlijkheden uit elk van de twee landen die zich verder moeten buigen over de mogelijkheden voor verzoening en bestrijding van terrorisme

Belangrijk was dat stamoudsten en religieuze leiders aan weerszijden van de grens in een unieke context met elkaar kennis hebben kunnen maken. Een winstpunt van de Jirga is dat het niet bij een eenmalig evenement blijft, maar dat er een vervolg komt.

In Uruzgan vonden in Tarin Kowt de Afghan Sub National Consultations (SNC) plaats die in het kader van de Afghaanse Nationale Ontwikkelingsstrategie in alle provincies worden gehouden. Tegelijkertijd werd in een separaat gebouw een gescheiden SNC tussen ongeveer 20 vrouwen gehouden. Samen met de Afghan National Security Forces zorgde de Task Force voor de beveiliging. In aanwezigheid van gouveneur Munib namen aan de SNC zoân 120 mensen deel. Afgevaardigden uit de zes districten, vertegenwoordigers van de nomaden, gehandicapten, de lokale overheid en een grote delegatie van de centrale regering uit Kabul.

Apaches van de Koninklijke Luchtmacht op Kamp Holland, Tarin Kowt - Archieffoto: Gerben van Es, AVDD

Gedurende 4 dagen is in acht groepen (bestuur, veiligheid, onderwijs, gezondheid, landbouw, economie/private sector, sociale bescherming en infrastructuur) gesproken over problemen en oplossingen. Het eindresultaat is een ontwerp Provinciaal Ontwikkelings Plan waarin 80 projecten zijn opgenomen die prioriteit hebben voor invoering in 2008.

De personeelsrotaties zijn inmiddels bijna afgerond en Task Force Uruzgan 3 (TFU) heeft de taken overgenomen. Verschillende eenheden zijn aanwezig in de omgeving van Tarin Kowt en Deh Rawod.

Patrouilles van de TFU zijn de afgelopen periode twee keer in vuurcontact gekomen. Op 7 augustus werd een patrouille beschoten in de omgeving van Chora. Een patrouille ten noorden van Deh Rawod heeft op 12 augustus ondersteuning gekregen van de Pantserhouwitser en de Apaches toen zij onder vijandelijk vuur kwamen te liggen. Bij beide vuurcontacten is terug geschoten en zijn mogelijk slachtoffers gevallen aan de zijde van de tegenstander.

De Apache gevechtshelikopters leverden de afgelopen periode meermalen steun aan de grondtroepen in de provincie Uruzgan en één keer in de provincie Kandahar. Daarnaast zijn een aantal escortemissies uitgevoerd ter ondersteuning van transporthelikopters en medische vluchten. Op 7 augustus zijn de Apaches twee keer ingezet ten noordoosten van Tarin Kowt en op 8 en 10 augustus in de omgeving van Mirabad. Op 10 augustus werden de Apaches ook ingezet in het noorden van de provincie Kandahar ter ondersteuning van eenheden die daar in vuurcontact waren gekomen. Hierbij werden ook de F-16âs ingezet. Enkele dagen daarvoor, op 7 augustus ondersteunden de F-16âs ISAF-troepen in de provincie Helmand. Bij alle vuurcontacten zijn aan de zijde van de tegenstander vermoedelijk slachtoffers gevallen.