Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2060721870 Ons kenmerk BSG/BAS/07/2007 Datum 16 augustus 2007 Onderwerp Kamervragen van het lid Wilders

Hierbij zend ik u, mede namens de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de antwoorden op de Kamervragen van het lid Wilders (PVV) over het bericht `Aboutaleb krijgt lintje Marokkaanse koning'.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

2060721870

Vragen van het lid Wilders (PVV) aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht `Aboutaleb krijgt lintje Marokkaanse koning'. (Ingezonden 24 juli 2007)


1
Is het waar dat u tijdens uw vakantie in Marokko van de Marokkaanse koning Mohammed VI een onderscheiding hebt gekregen en dat u zich daarmee `zeer vereerd' voelt? 1) Antwoord: Ja


2
Deelt u de mening dat Marokko geen democratie is en de Marokkaanse koning een dictator pur sang?
Antwoord:
Nee, de door u verwoorde mening doet geen recht aan de complexe werkelijkheid van Marokko. De Nederlandse regering ziet Marokko als een samenleving in beweging, waarmee Nederland zowel bilateraal als multilateraal, onder meer in het kader van het Europese Nabuurschapsbeleid, in toenemende mate en op vele terreinen samenwerkt.


3
Deelt u de mening dat door de uitreiking van de onderscheiding - temeer daar u naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit bezit - het beeld versterkt is dat u de schijn van een dubbele loyaliteit met u meedraagt en onderhorig bent aan de koning van Marokko? Zo neen, waarom niet?
Antwoord: Nee. Regeringen verlenen onderscheidingen ­ ook aan buitenlandse onderdanen ­ om blijk te geven van hun waardering voor algemene maatschappelijke verdiensten. Ook de Nederlandse regering reikt onderscheidingen uit aan niet-Nederlanders. Het is daarbij irrelevant welke maatschappelijke functie iemand bekleedt. De gedachte dat daarvoor in ruil loyaliteit aan de Nederlandse kroon zou kunnen worden verlangd mist elke realiteitsgrond.


4
Bent u dienaar van de Nederlandse of van de Marokkaanse kroon?
Antwoord: de Nederlandse


5
Bent u bereid de onderscheiding per ommegaande in te leveren? Zo neen, waarom niet? Antwoord: Nee, zie het antwoord op vraag 6


6
Bent u bereid uw functie van staatssecretaris neer te leggen, zodat u in Marokko de belangen van de dictatoriale koning Mohammed VI kunt dienen? Zo neen, waarom niet?
---

Antwoord: De staatssecretaris heeft de onderscheiding gekregen voor zijn bijdrage aan de goede beeldvorming van Marokkaanse Nederlanders in Nederland. Deze goede beeldvorming draagt bij aan een betere integratie van deze groep. Daarmee is de Nederlandse samenleving gediend.


1) http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/161571/index.html


---