Tear zet extra fondsen in voor watersnood Zuid-Azië:


In totaal ruim honderdduizend euro voor voor noodhulp

ZEIST, 20070816 -- Ontwikkelingsorganisatie Tear werft extra fondsen voor de slachtoffers van de watersnood in Zuid-Azië. Alleen al in India zijn 35 miljoen mensen getroffen. Tienduizenden mensen worden opgevangen in ontheemdenkampen en miljoenen mannen, vrouwen en kinderen zullen voorlopig nog aangewezen zijn op voedsel- en andere hulp. Tear heeft het bedrag voor noodhulp aan het rampgebied verhoogd naar 108.000 euro en werft fondsen via giro 41 400.

Het voorlopige dodental door de zeer hevige moesson dit seizoen in India, Bangladesh en Nepal heeft de 2400 intussen overschreden. Behalve door verdrinking en aardverschuivingen, sterven intussen ook steeds meer mensen aan de gevolgen van uitgebroken besmettelijke ziektes als diarree en dysenterie of aan slangenbeten. En er is een groot gebrek aan voedsel.

Tot nu toe heeft Tear via haar locale partners in India, EFICOR en het Discipleship Centre, in vier getroffen gebieden noodhulp verleend. Hierdoor zijn 2150 ontheemde families geholpen met voedsel, onderdak, huisraad en medische zorg. Maar meer hulp is nodig. Daarom vult Tear het al beschikbaar gestelde bedrag van 53.000 euro aan tot 108.000 euro en roept zij haar achterban op om te geven.

Tear heeft de hulp inmiddels uitgebreid naar Bihar, waar nog nauwelijks hulp voorhanden is. Deze oostelijke deelstaat is het armste gebied van India en het zwaarst getroffen. Meer dan 6000 dorpen overstroomd en meer dan 70.000 huizen zijn geheel of gedeeltelijk verwoest. Miljoenen mensen zijn dakloos geworden. "Veel dorpen zijn door het water helemaal afgesloten van de buitenwereld", vertelt een hulpverlener van Tear-partner EFICOR. "Daarom is het moeilijk om de getroffen bevolking te bereiken. De hulpgoederen worden via vrachtwagens over de grotendeels verwoestte wegen vervoerd en worden daarna met bootjes naar de dorpelingen gebracht".

Via haar locale partners helpt Tear de getroffen bevolking aan voedsel zoals rijst, peulvruchten, olie, zout en tarwemeel. Er worden matten, borden, lepels, mokken, pannen, emmers en sanitaire pakketten (met o.a. zeep) uitgedeeld. Ontheemden krijgen een plastic zeil waarmee tent gemaakt kan worden of een dak tijdelijk bedekt kan worden. Medische teams besteden aandacht aan preventie en behandeling van ziekten en verlenen gratis medicijnen om epidemieën te voorkomen. Ook in Pakistan biedt Tear hulp. Dit land werd een maand geleden getroffen door hevige overstromingen. De ontheemden in Zuid-Azië hebben dringend humanitaire hulp nodig om te overleven. Geven kan via giro 41 400 t.n.v. Tear o.v.v. Hulp bij watersnood Zuid-Azië.

Tear werkt in deze noodhulpactie samen met Red een Kind, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg.





Ingezonden persbericht