Politie Friesland

Geen dossiers aanwezig

Geen dossiers aanwezig

Politieberichten van donderdag 16 augustus

Fryslan, 16-08-2007 * Politieberichten van woensdag 15 augustus 07.00 t/m donderdag 16 augustus 07.00 uur

Heerenveen: politie rondt onderzoek naar onbeheerde en verdachte tas op station af De politie heeft het onderzoek naar de onbeheerde en verdachte tas, die dinsdagmiddag op het station aangetroffen werd, afgerond. De eigenaar van de tas, een 39 jarige inwoner van Heerenveen, heeft zich woensdagmiddag bij de politie gemeld. Hij heeft verklaard met zijn gezin in Heerenveen uitgestapt te zijn na een vakantie in het buitenland. Het gezin droeg veel bagage bij zich. Een van de tassen is per ongeluk achtergebleven is op het station. Die verklaring sluit ook aan bij een melding van een taxichauffeur die dinsdagavond bij de politie melding deed van een rit met een gezin. De bagage van die familie bevatte vergelijkbare tassen zoals de aangetroffen tas op het station. De politie heeft een verklaring van de eigenaar van de tas opgenomen. Na overleg met de officier van justitie is de tas aan de rechtmatige eigenaar teruggegeven. De politie geeft alle getuigen die op de getuigenoproep gereageerd hebben een persoonlijke terugkoppeling over de afloop van het incident.

Scharnegoutum: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Zwettewei. Daar is woensdagnacht ingebroken waarbij geld uit een kassa is gehaald. Men drong het pand binnen door een deur open te breken. Er is aangifte gedaan door een 36-jarige inwoner van Nijland.

Gorredijk: getuigenoproep na vernielingen - ruim 10.000 euro schade De politie heeft de afgelopen weken aangiften opgenomen van diverse vernielingen in Gorredijk. Zo zijn in de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus een thermopaneruit van het politiebureau aan de Marktstraat en een thermopaneruit van 3 x 4 meter van een winkel aan de Langewal vernield. Op maandagnacht rond 03.00 uur werd een ruit van een woning aan de Compagnonsstrjitte ingegooid. Verder werden in dezelfde nacht van een school aan de Hendrik Ringenoldusstrjitte ook drie thermopaneruiten ingegooid en werd daar tevens de toegangsdeur vernield. De afgelopen veertien dagen zijn er woningruiten aan de Langewal en auto's aan de Compagnonsstrjitte met een zure en bijtende vloeistof bespoten en zijn er zeilen kapotgesneden van een afgemeerd bootje aan de Kerkewal. Alle gedupeerden deden aangifte. De politie schat de totale schade op meer dan 10.000 euro. Wat daarbij opvalt is dat de vernielingen veel lawaai veroorzaken en worden gepleegd in een omgeving met veel woningen. De politie roept getuigen op die iets gehoord of gezien hebben van bovenstaande vernielingen, om zich via telefoonnummer 0900 - 8844 te melden.

Surhuisterveen: verkeerscontrole
De politie heeft woensdagochtend een verkeerscontrole gehouden op de gedempte Vaart. In totaal zijn door vier agenten 15 bekeuringen uitgeschreven: zevenmaal voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs, eenmaal voor het niet in bezit hebben van een rijbewijs, vijfmaal voor het niet dragen van de gordel, eenmaal voor een niet leesbare kentekenplaat en eenmaal voor een verkeerde kentekenplaat. Door omwonenden werd positief op de controle gereageerd.

Joure: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Midstraat. Daar is woensdagnacht ingebroken waarbij geld uit een kluis is weggenomen. Men drong de ruimte binnen door een slot te forceren. Een 32-jarige inwoner van Haskerhorne deed aangifte.

Gorredijk: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Wetterkant. Daar is woensdagnacht ingebroken waarbij een laptop en een portemonnee met inhoud weggenomen is. Men sloeg een ruit in om binnen te komen. Een 58-jarige inwoner van Uplengen deed aangifte.

Noordwolde: twee verdachten aangehouden na woninginbraak
De politie heeft twee verdachten aangehouden voor een woninginbraak in Noordwolde. Afgelopen maandagmiddag constateerde een 26-jarige inwoonster van Noordwolde dat er in haar woning was ingebroken. Er waren veel goederen gestolen. De verdachten bleken binnengekomen te zijn via verbreking van een bovenraampje. De politie nam direct de aangifte op en stelde daarop meteen een nader onderzoek in, waarbij de technische recherche sporen veilig stelde. Diezelfde avond werd door de politie een 30-jarige inwoner van Noordwolde aangehouden. Een huiszoeking volgde. In de woning van deze man werd een gestolen hakselmachine aangetroffen die in beslag werd genomen. Deze bleek afkomstig te zijn uit de woning van aangeefster. De verdachte is inverzekering gesteld en ingesloten in het politiebureau Drachten. Ten tijde van het verdere politieonderzoek bleek de verdachte ook in het bezit te zijn van diverse goederen die afkomstig waren uit diezelfde woning waar was ingebroken. Naar aanleiding van een aantal verhoren, kwam een tweede verdachte in beeld. Dit is een 26-jarige inwoner van Noordwolde. Ook hij is door de politie verhoord. Hij bekende de inbraak die zondag te hebben gepleegd samen met de 30-jarige verdachte. Het gereedschap dat de man had gebruikt bij de inbraak werd aangetroffen en in beslag genomen. In de woning van deze tweede verdachte werd een flink aantal goederen aangetroffen die buit waren gemaakt bij deze woninginbraak. De meeste goederen die zijn buit gemaakt zijn weer retour de rechtmatige eigenaar gegaan. Een doosje met sieraden is nog zoek. De verdachten zijn op vrije voeten gesteld en zullen zich moeten verantwoorden bij de rechter.

Leeuwarden: diefstal auto
De politie onderzoekt de diefstal van een blauwe Peugeot 307 SW met het kenteken 78-LJ-NN. De auto is woensdagmiddag gestolen uit de Robinsonstraat. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Leeuwarden.

Lemmer: inbraak horecagelegenheid
De politie onderzoekt de inbraak in een horecagelegenheid aan de Industrieweg. Men kwam binnen door een slot te forceren. Gestolen werden een hoeveelheid frisdrank en bier ter waarde van ongeveer 200 euro. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Bantega.

Damwoude: drie verdachten na onsmakelijke grap aangehouden
De politie heeft woensdagmiddag drie verdachten verhoord na een incident in een supermarkt aan de Conradi-veenlandstraat. Het betreft twee jongemannen uit Damwoude van 21 en 18 jaar en een 21-jarige inwoner van Broeksterwoude. Een klant meldde bij de winkelier dat er maden bij het vlees lagen. De winkelier ging op onderzoek uit en ontdekte 40 maden in het vleescompartiment. Vervolgens raadpleegde hij zijn videobeelden van het gesloten winkelsysteem. Daarop was te zien dat drie jongens iets in het vleescompartiment gooiden. De winkelier herkende de jongeren en schakelde de politie in. De verdachten zijn aan het bureau verhoord en verklaarden het uit baldadigheid na het vissen te hebben gedaan. In verband met de onsmakelijke grap is er proces-verbaal opgemaakt. De drie verdachten zijn daarna weer vrijgelaten. De winkelier deed aangifte en het vlees is uit voorzorg weggegooid.

Sneek: woningbrand
De politie heeft woensdagmiddag aan het Zuideind assistentie verleend tijdens een brand in een bovenwoning. Er raakte niemand gewond. Zowel politie als brandweer was snel ter plaatse. De brandweer stelde vast dat er niemand in de woning aanwezig was en bedwong het vuur. Naast het gedupeerde pand liepen ook omliggende panden rook- en waterschade op. De oorzaak van de brand is onbekend. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Broeksterwoude: motorrijder gewond door aanrijding
De politie heeft woensdagavond aan de Hoofdweg assistentie verleend tijdens een aanrijding tussen een personenauto en een motorrijder. Het ongeval ontstond op de kruising Hoofdweg met de Oosterlaan. Een 51-jarige automobilist kwam uit de richting van Broeksterwoude en wilde oversteken naar de Oosterlaan. Een 31-jarige motorrijder uit Damwoude kwam uit de richting van de Valom en wilde vermoedelijk rechtdoor over de Hoofdweg. Een botsing was het gevolg. De motorrijder raakte gewond en is met diverse fracturen en schaafwonden per ambulance naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Van het slachtoffer is een bloedproef afgenomen. De automobilist kwam de schrik vrij. Hij moest aan het bureau een blaastest afleggen. Bureau Ongevallenanalyse kwam ter plaatse om de juiste toedracht van de aanrijding te onderzoeken.

Holwerd: aanrijding met jeugdige passagiers
De politie heeft woensdagavond aan de Elbasterwei assistentie geleverd tijdens een aanrijding tussen twee personenauto's. De twee auto's waren ter hoogte van de kruising Elbasterwei en J. Piersonstrjitte met elkaar in botsing gekomen. Een 27-jarige automobilist uit Holwerd kwam van rechts. Een 31-jarige automobiliste uit Leeuwarden gaf hem geen voorrang en een aanrijding was het gevolg. De vrouw had twee meisjes als passagier in de auto, een 9-jarige uit Leeuwarden en een 8-jarige uit Holwerd. Ambulancepersoneel onderzocht de kinderen ter plaatse maar hoefden niemand te verplegen. Beide personenauto's liepen flinke schade op en zijn door een berger weggetakeld.

Joure A7: kop-staartbotsing met drie gewonden
De politie heeft woensdagavond aan de rijksweg A7 assistentie geleverd tijdens een aanrijding tussen twee personenauto's. Het ongeval ontstond toen een 24-jarige automobilist uit Pretoria (Z-Afrika) uit de richting Sneek kwam. Hij zag te laat dat het verkeer voor de rotonde langzaam reed of stil stond. Hij maakte een stuurcorrectie om de achterkant van de file te ontwijken, maar raakte in de slip. Slippend en ronddraaiend raakte zijn auto de linker- en zijkant van de personenauto van een 31-jarige automobilist uit Heerenveen. Zowel de bestuurder uit Zuid-Afrika, evenals zijn passagier (personalia onbekend) en de bestuurder uit Heerenveen raakten gewond. Zij zijn per ambulance naar het ziekenhuis van Heerenveen gebracht. Over hun conditie zijn geen details bekend. Beide voertuigen raakten beschadigd en zijn door een berger afgevoerd. Rijkswaterstaat zorgde voor beveiliging en afzetting op de snelweg en bij de rotonde.

Fryslân: rijden onder invloed - rijbewijzen ingevorderd
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal en moeten bij het CBR een cursus alcohol en verkeer volgen.

Heerenveen: Beugel, donderdagnacht, 41-jarige inwoner van Heerenveen, 565 ug/l, rijverbod voor 6 uur. De man reed zonder rijbewijs en kreeg daarvoor ook een proces-verbaal.

Sneek: Marktstraat, donderdagnacht, 41-jarige bromfietser uit Sneek, 690 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd.