KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

11-5-2007

Internationale 420 & 470 jeugdteam varen EK in Medenblik

an 8 tot en met 16 augustus 2007 varen circa tweehonderd
internationale 420 & 470 jeugdteams de gecombineerde Europese
Kampioenschappen in Medemblik. De 420 is wereldwijd dé boot voor jeugd topsportdoelstellingen en de 470 heeft de olympische status. Veel huidige toppers uit de 470 leerden de fijne kneepjes van het
tweemanszeilen dan ook in de 420. Beide klassen zijn in een groot aantal landen vertegenwoordigd, dus verwacht de organisatie een sterk deelnemersveld. Valk Welding, leverancier van producten en diensten op het gebied van industriële robotisering en lastechniek, heeft zich als Event Partner aan het kampioenschap verbonden.

Valk Welding ziet parallellen tussen wedstrijdzeilen voor de jeugd en de opvatting van het bedrijf over de interne opleiding van jonge medewerkers. Om in die sport succesvol te zijn, is een mix van doorzettingsvermogen, gedrevenheid en ambitie nodig, aldus Remco H. Valk, Algemeen Directeur van Valk Welding en zelf enthousiast zeiler. Uiteraard in combinatie met techniek, die continu aan vernieuwing onderhevig is. Deze elementen, te samen met het strategische aspect van de opbouw van een race, sluiten naadloos aan bij de filosofie en werkwijze van de Valk Welding organisatie.

Deelname staat open voor teams uit alle landen van de wereld. Voor de 420-klasse geldt een leeftijdslimiet van 18 jaar. In de 470 is dat 21 jaar. Het evenement vindt vanuit het Regatta Centrum Medemblik plaats, waar tevens het opleidingscentrum voor de Nederlandse topzeilsport (ISCM) is gehuisvest.

Bouwen aan continuïteit
Na Portugal is Nederland het tweede land dat dit gecombineerde kampioenschap mag organiseren. Hessel Evertse, topsportcoördinator van Topzeilen: Dit evenement is een cruciale schakel in het geheel van onze aanpak. Het past prima bij de drieluik die wij hanteren: de opleiding van Toptalenten, het leveren van Topprestaties en het organiseren van Topevenementen in eigen land. In 2006 eindigden onze 420 en 470 teams in de zilveren vloot van het Jeugd EK. Nu ze in het ambitieuze opleidingstraject zitten, is hun eerste target om de voorhoede van de gouden vloot te halen. De jonge oranjezeilers krijgen de kans om op thuiswater te laten zien dat ze binnen een jaar die stap kunnen zetten. Sommigen zullen doorgroeien naar het WK 470 in 2010 dat eveneens in Nederland plaatsvindt. We bouwen aan continuïteit en dit Jeugd EK is een uitstekend begin van die hele lijn. Voor de
Nederlandse 420 en 470 klassenorganisaties is het evenement een nieuwe mijlpaal in het bundelen van de krachten.

Een goed begin
De 420 en 470 Klassenorganisaties en het Watersportverbond beschouwen het Jeugd EK 420 & 470 als een belangrijke stap in de ontwikkeling van het tweemanszeilen naar een olympisch niveau. Menig zeiler uit de huidige 470-wereldtop begon ooit in de 420. Zo won Lobke Berkhout, tweevoudig wereldkampioen 470, tweemaal zilver bij het ISAF Jeugd WK 420 in 1997 en 1998. Kalle Coster begon eveneens zijn tweemanscarrière in de 420. Zo schuift de generatie jeugdteams van dit moment wellicht door naar het olympische toneel van 2012 of later.

Over Valk Welding
Met meer dan 45 jaar ervaring is Valk Welding één van de meest ervaren spelers op de lastechnische markt. Het uitgebreide assortiment en de unieke kennis en ervaring op het gebied van zowel las- alsmede robottechniek, stellen Valk Welding in staat totaaloplossingen te leveren die de bedrijfsproductiviteit en het rendement verhogen. De divisie Valk Handling, die inmiddels meer dan 4 jaar operationeel is, heeft zowel binnen als ook buiten Europa een reeks van robot
handlingtoepassingen gerealiseerd. De groei van de laatste jaren met vestigingen in ondermeer België, Frankrijk, Denemarken en Tsjechië gaf Valk Welding de mogelijkheid om in geheel Europa als een volwaardige systeemintegrator te opereren. Valk Welding heeft op dit moment 75 medewerkers en realiseert een jaaromzet van ca. 25 miljoen Euro (2006).

Het Europese Jeugdkampioenschap 420 & 470 wordt naast Valk Welding gesponsord door Renault, Holmatro, Magic Marine, PWN en ondersteund door het Ministerie VWS, NOC*NSF en het Watersportverbod.

Internetadres: www.420470jec.org
E-mailadres:diana@diabo.nl