Time : 17:37:13
Date : 16 August 2007
Sender Name: pharma.be

De geneesmiddelenuitgaven zijn wel onder controle
pharma.be stelt de resultaten van IFEP ("Le Soir", 16/08/2007) in perspectief.

Het artikel, gebaseerd op de studie van het Instituut voor farmaco-epidemiologie van België (IFEP), waarin het volgende staat: "er is een sterke stijging van de uitgaven van het Riziv voor de terugbetaalde geneesmiddelen afgeleverd in officina-apotheken, door de stijging van de volumes van sommige specialiteiten en de hoge prijs van nieuwe geneesmiddelen, die wegen op de gehele uitgaven", dient gepreciseerd te worden. Zo ontlopen we het risico belangrijke elementen van de analyse die deze brutocijfers in perspectief stellen, over het hoofd te zien.

De uitgaven van de terugbetaalbare geneesmiddelen in België zijn eigenlijk wel onder controle.

De verkoop in de ambulante markt kende in 2006 een daling (-1,9 % in waarde in 2006), meer bepaald door de talrijke maatregelen en prijsdalingen (met name de originele geneesmiddelen buiten octrooi hebben hun prijs doen zakken, in het kader van het beleid inzake "goedkopere" voorschriften), terwijl de totale markt (ambulante en hospitaal-) met 1,1 % in waarde verminderde.

In 2007 constateert men een licht positieve groei, maar die blijft beperkt. De verkoop van terugbetaalbare geneesmiddelen in publieke prijs is van januari tot juni 2007 gestegen met 35 miljoen ¤ ten opzichte van januari-juni 2006. Men behandelt de gegevens van die 6 maanden. Indien men dit veralgemeent naar 12 maanden, zou men tot 70 miljoen ¤ komen (wat een maximum inhoudt aangegezien tijdens de derde trimester steeds een verminderde verkoop wordt opgetekend). Het remgeld dient nog te worden afgetrokken van die bedragen.

Het budget voor de specialiteiten bedraagt in 2007 3.343,1 miljoen ¤. De uitgaven van 2006 namen 3.135,8 miljoen ¤ in. De uitgaven kunnen dus in 2007 stijgen met 207,3 miljoen ¤, ruim voldoende om de hypothetiische stijging van 70 miljoen ¤, zoals hierboven uiteengezet, op te vangen. Zowel de schattingen van het Riziv als die van pharma.be tonen aan dat de uitgaven in 2007 binnen het budget zullen blijven. Conclusie: het budget van 2007 en de schattingen voor 2007 en 2008 houden al rekening met de groei van de verkoopcijfers die IFEP vandaag constateert.

Het geneesmiddelenbudget omvat ook de verkochte specialiteiten op de hospitaalmarkt. De verkoop binnen de hospitaalmarkt stabiliseert momenteel, waarschijnlijk verbonden aan het effect van de forfaitarisering van de terugbetaling.

Ter herinnering, nemen de gezamenlijke schattingen van het Riziv en pharma.be de terugbetaling van de verwachte innovaties voor het volgende jaar met grote betrouwbaarheid op in het budget. De verhoging van het budget in 2007 is gedeeltelijk toe te schrijven aan uitzonderlijke uitgaven (dat is het geval met Herceptine, later opgenomen in het terugbetalingsbudget van 2007). Dit draagt bij tot het vastleggen van een realistisch budget en een betere controle van de uitgaven.

Om deze info in perspectief te stellen op middellange termijn, moet voor de periode 2000-2006 het relatieve aandeel van de uitgavenposten binnen de gezondheidszorg worden nagegaan. Dit wijst duidelijk op een vermindering van het relatieve aandeel van de geneesmiddelen, wat trouwens ook geldt voor de honoraria van de artsen en de ziekenhuizen.

Zie de tabellen hierbij toegevoegd als bijlage.

- Uigaven RIZIV : evolutie procentueel aandeel grote posten (2000 - 2006)

- Toe- en afnames van de aandelen van de grote posten in het RIZIV budget voor de periode 2000 -2006

Voor 2008 legt pharma.be, met het Riziv, op ernstige wijze een budget vast op basis van een gedetailleerde analyse van de evolutie van de verkoop van elk geneesmiddel en van de innovaties die geregistreerd worden en worden goedgekeurd voor terugbetaling. De "curve in stijgende lijn" van de uitgaven van de terugbetaalbare geneesmiddelen, zoals voor de gezondheidszorg in het algemeen, is bovendien te wijten aan de voortdurende groei van de behoeften van de vergrijzende bevolking en aan de technologische vooruitgang.

Samengevat, dat wijst erop dat meer mensen beter worden behandeld dan voorheen. Daarom pleiten tal van gezondheidspartners in België voor een toereikende groeinorm ter zake.

Een ruwe analyse van de uitgaven binnen de gezondheidszorg in het algemeen en van de geneesmiddelen in het bijzonder houdt geen rekening met informatie over belangrijke overlevingskansen en de dalende ziektecijfers. Dankzij een betere preventie en/of behandelingen, met name door geneesmiddelen, kunnen aandoeningen, absenteïsme en alle kosten voor de samenleving worden vermeden. Het is te eng geneesmiddelen slechts als een uitgavenpost voor te stellen, zonder ook te wijzen op de investeringen die zij weerspiegelen voor de gezondheid en de schatkist.

Bijlagen zijn ook beschikbaar op www.pressreleases.be.