Schermers over de gratis European Health Insurance Card.

Kamervragen De Vries, Omtzigt en Schermers over de gratis European Health Insurance Card.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2787235

17 augustus 2007

Antwoorden van minister Klink op Kamervragen van de Kamerleden De Vries, Omtzigt en Schermers over de gratis European Health Insurance Card. (2060721050)

Vraag 1
Klopt het dat iedere verzekeringsnemer recht heeft op een gratis European Health Insurance Card (EHIC), waarmee hij bijvoorbeeld tijdens zijn vakantie drempelloos toegang heeft tot de medisch noodzakelijke zorg in alle EU/EER-landen, Zwitserland en Australië? Hoeveel van deze EHIC-passen zijn er inmiddels verstrekt?

Antwoord 1
Dat klopt. Sinds 1 januari 2006 is in Nederland de European Health Insurance Card (EHIC) ingevoerd. Met deze kaart kunnen Nederlandse Zvw-verzekerden bij tijdelijk verblijf in een EU/EER-lidstaat, Zwitserland en Australië de medische zorg inroepen die tijdens dat verblijf noodzakelijk wordt. Op 31 december 2006 waren er ongeveer 1,5 miljoen, door Nederlandse zorgverzekeraars verstrekte, EHIC's in omloop.

Vraag 2
Deelt u de mening dat zorgverzekeraars onvoldoende bekendheid geven aan de mogelijkheden van de EHIC-pas, waardoor veel verzekeringsnemers onnodig aanvullende verzekeringen afsluiten, zelf voor hun zorgkosten in het buitenland opdraaien of deze moeten voorschieten? (nieuwsbericht NZa-website: Consument weinig bekend met EHIC, 16 mei 2007)

Antwoord 2
Ja. Ik heb in 2006 aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd toe te zien op een correcte uitvoering van de regelgeving op het gebied van de EHIC door Nederlandse zorgverzekeraars. Uit onderzoek van de NZa is gebleken dat de voorlichting met betrekking tot de EHIC te wensen overlaat. De NZa heeft de zorgverzekeraars hier al in 2006 op aangesproken en aangegeven dat dit onderwerp de voortdurende aandacht van de NZa heeft. Zorgverzekeraars weten derhalve dat de NZa op dit punt de vinger aan de pols houdt.

Vraag 3
Zou het niet veel gemakkelijker zijn als elke zorgpas in Nederland standaard tevens een EHIC-pas zou zijn, zodat mensen hem niet apart hoeven aan te vragen en zorgeloos op reis kunnen gaan? Hoe gaat u bevorderen dat iedere zorgpas volgend jaar een EHIC-pas is?

Antwoord 3
Het zou voor burgers inderdaad gemakkelijker zijn wanneer de Zvw-verzekeringspas tevens dienst doet als EHIC. Ik heb in een brief van 15 februari 2005 aan Zorgverzekeraars Nederland en nadien tijdens ambtelijk overleg over de invoering van de EHIC met Zorgverzekeraars Nederland en het CVZ op 12 mei 2005, gewezen op de mogelijkheid om de achterzijde van de verzekeringspas te gebruiken voor de EHIC. Het College voor zorgverzekeringen heeft nogmaals op deze mogelijkheid gewezen in een circulaire van 8 juni 2005 aan de uitvoeringsorganen van de AWBZ en de (toenmalige) Ziekenfondswet.
Ik beschik niet over instrumenten om actief te bevorderen dat iedere zorgpas volgend jaar een EHIC is. Het Europees recht verplicht zorgverzekeraars namelijk slechts tot de gratis afgifte van de EHIC op verzoek van de verzekerde. Het is aan de individuele zorgverzekeraars om te beslissen op welke wijze zij de EHIC uitgeven. Indien zij er voor kiezen om periodiek twee afzonderlijke passen aan dezelfde verzekerde uit te reiken, dan is dat hun keuze. Het is niet aan mij om de zorgverzekeraars te begeleiden bij hun bedrijfsvoering.

Vraag 4
Hoe gaat u zo spoedig mogelijk bevorderen dat verzekeringsnemers nog deze zomer bekend zijn met de drempelloze toegang tot de zorg met een EHIC-pas, zodat zij niet onnodige aanvullende verzekeringen afsluiten en zorgeloos op reis kunnen gaan?

Antwoord 4
Naar aanleiding van berichten in de media over onbekendheid van burgers met de EHIC heb ik de NZa in juni gevraagd te blijven toezien op goede voorlichting over de EHIC door zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland onderzoekt momenteel op advies van de NZa hoe zorgverzekeraars de voorlichting kunnen verbeteren.