Ingezonden persbericht


Persbericht

Hortus botanicus Leiden

Carnivora: De Wereld der Vleesetende Planten in Hortus botanicus Leiden

18 - 26 augustus 2007

Van 18-26 augustus is het griezelen geblazen in de Leidse Hortus. Pas op dat de vleesetende planten het kippenvel op je arm niet zien want je weet maar nooit wat er gebeurd als je te dichtbij komt!

Negen dagen lang verandert de Wintertuin, het bezoekerscentrum van de Hortus botanicus Leiden, in Carnivora: de Wereld der vleesetende planten. Nergens anders in Europa zijn er op dat moment zoveel carnivore (vleesetende) planten tegelijk te zien als in de botanische tuin van de Universiteit Leiden.

Zonnedauw, venusvliegenval, cobralelie en (trompet)bekerplant worden getoond in biotoopbakken waar hun natuurlijke omgeving, vaak een moeras, wordt nagebootst. Van dichtbij is te bekijken hoe met allerlei vangmethoden zoals plakkerige dauwdruppels, klappende vanghandjes en roetsjende hellingbanen vliegen, mieren, wespen, fruitvliegjes maar ook spinnen en soms kakkerlakken in de val worden gelokt. Eenmaal gevangen kunnen de dieren niet meer weg. Vleesetende planten groeien vaak in de buurt van water. De voedingsstoffen die ze daar tekort komen vullen ze aan met de insecten die ze 'vangen'. Insecten die eenmaal in de bekers van de planten terecht komen kunnen ze niet meer weg en verdrinken in de vloeistof die in de beker zit. Dit vocht, dat op maagsap lijkt, maakt ze zacht en tijdens het verteringsproces haalt de plant uit de insecten wat hij op zijn menukaart mist.

Eén van de hoogtepunten van Carnivora is de Cobralelie, die van oorsprong in bergachtige gebieden in Californië bij, of zelfs in koele waterstromen groeit. "Als je tijdens de groei van de plant de bodemtemperatuur bij ons in de zomer niet laag kan houden ben je hem kwijt', vertelt Art Vogel, kaschef van de Hortus. "Echte vleeseterliefhebbers kunnen niet wachten deze bijzondere soort te gaan zien. De beker van deze zeldzame plant ziet er uit als de kop van een cobra; vandaar zijn naam.''

De Werkgroep Carnivora, de Nederlandse club van liefhebbers van vleesetende planten, verzorgt dit jaar de show (samen met de Hortus botanicus Leiden) en leden zullen dagelijks aanwezig zijn om verhalen te vertellen over deze fascinerende plantengroep. Er zullen planten worden verkocht en de Carnivorenmannen (mannen lijken een grote voorliefde voor deze fascinerende planten te hebben.) weten natuurlijk alles over de juiste manier van verzorging en de extra voeding die deze planten nodig hebben.

Van 20 tot en met 26 augustus worden er 2x per dag rondleidingen gegeven door de vaste collectie carnivore gewassen in tuin en kas van de Hortus en natuurlijk door de plantenshow in de Wintertuin. De wandelingen beginnen om 11 en 14 uur en zijn geschikt voor jong en oud.

Speciale attractie voor de kinderen is de meer dan levensgrote Australische bekerplant waarin ze zich kunnen laten fotograferen, alsof ze in de val zitten en opgegeten worden. Doe mee aan de grote vleeseterfotowedstrijd: maak tijdens Carnivora een foto en mail hem naar de Hortus . De gekste, leukste of griezeligste foto wint een prijs en wordt op de website van de Hortus geplaatst.

Een vleesetende plantenshow van deze omvang vindt jaarlijks in een botanische tuin in Europa plaats, vaak gecombineerd met een bijeenkomst waarbij liefhebbers, kwekers en botanische deskundigen elkaar ontmoeten en kennis en planten uitwisselen. Eerder werd de bijeenkomst in de botanische tuinen van Bonn, Gent en Liberec in Tsjechië gehouden.

Carnivora: De Wereld der Vleesetende Planten

Waar

Hortus botanicus Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer

18 - 26 augustus 2007

Open

Dagelijks 10 - 18 uur

Entree

Dagkaart

E 5 / E 3

Kinderen 4-12 jaar

E 2,50

Museumkaart

Gratis

Informatie

071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Aan de redactie:

Bestanden op hogere resolutie, van de foto's boven aan het bericht kunnen worden aangevraagd via: veen@hortus.leidenuniv.nl

Voor informatie over Carnivora kunt u contact opnemen met:

Stans van der Veen, Publiek en Informatie - Hortus botanicus Leiden 071-5275144

Art Vogel, kaschef Hortus botanicus Leiden 06-12542374

30 juli 2007, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw emailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Stans van der Veen

Hortus botanicus Leiden

Publiek en Informatie/Pr & Information

P.O.Box 9516 2300 RA Leiden

t (0031) 071 - 5275144

f (0031) 071 - 5275199

e veen@hortus.leidenuniv.nl

www.hortusleiden.nl


---- --