Ingezonden persbericht


Persbericht, 2 augustus 2007 2007/13

OfficiËle ingebruikname tjet rixt

Het is één van de oudste nog varende boeiers: de Tjet Rixt. Na een ingrijpende restauratie die meer dan tien jaar heeft geduurd komt het vlaggenschip van het Zuiderzeemuseum deze zomer weer in de vaart. Om dit te vieren organiseert het Zuiderzeemuseum op 18 en 19 augustus een Fries Maritiem weekend, met als hoogtepunt de officiële ingebruikname van de Tjet Rixt op zaterdag 18 augustus.

De boeier Tjet Rixt is in 1843 gebouwd op de beroemde werf van Eeltje Teadzes Holtrop (1768 ­ 1848) te IJlst. De eerste eigenaar van de boeier was de Sneeker apotheker Lambertus van der Feer, die het schip de naam Uitspanning gaf. De boeier is daarna nog een aantal keer van eigenaar en van naam gewisseld. Zijn uiteindelijke naam Tjet Rixt heeft het schip te danken aan Jacob Hepkema, een Friese krantenman, drukker en uitgever. Hij vernoemde het schip naar de voornamen van zijn vrouw en respectievelijk zijn dochter: Tjet Rixt. In 1954 is de boeier verkocht aan de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum. Het schip heeft tot begin jaren '70 gevaren als museumschip van de twintigste eeuw. Daarna kwam de klad erin en werd het schip opgeslagen in een loods, waar het heeft gelegen tot 1994. Dat jaar werd begonnen met de restauratie, die meer dan tien jaar heeft geduurd.

Fries Maritiem weekend
Tijdens het Fries Maritiem weekend is de Tjet Rixt het middelpunt. Op zaterdag 18 augustus wordt het schip in het bijzijn van het Fries Statenjacht Friso en onder begeleiding van mevrouw J.A. de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân, weer officieel in gebruik genomen. Tijdens dit feestelijke weekend ligt de haven van het Museumpark vol met boeiers en andere historische Friese schepen en zijn er optredens van onder andere het Blauhûster dakkapel en de Friese zanger Douwe Heeringa. Onder het genot van Fries eten en drinken kan iedereen, jong en oud, deelnemen aan de diverse activiteiten met een Fries karakter.

Openingstijden en prijzen
Het Zuiderzeemuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar is 6,90 en vanaf 13 jaar zijn de kosten 11,50. Nieuw dit jaar is de gezinsprijs van 25,- (twee ouders en maximaal drie kinderen van 4 t/m 12 jaar). Surf voor actuele informatie naar www.zuiderzeemuseum.nl.

Noot voor de redactie,