Everything you always wanted to know about maths...

13/08/2007 10:33



SURFfoundation



SURF op Lowlands 2007 met wiskunde en muziek

Wiskunde is cool. Dat laat SURF samen met verschillende partners tijdens Lowlands 2007 zien. SURF is co-sponsor van het Lowlands University college van professor Hendrik Lenstra op 18 augustus en lanceert samen met Platform Beta Techniek en Kennisnet Ict op school de SIGMA Prijs voor Wiskunde Winnaars. Ook kunnen bezoekers in de wiskunde carrousel maths-tests doen en via www.surf.nl/lowlands 10 dagen gratis muziek luisteren!

Meer over SURF en wiskunde
Steeds vaker merken studenten aan hogescholen en universiteiten dat hun wiskundevaardigheden tekort schieten. Dit zorgt voor problemen aan het begin van of tijdens hun studie of leidt tot vroegtijdig afbreken van de studie. Voor studenten aan bètatechnische opleidingen is wiskunde een struikelblok, maar ook bij economische, financiële en gedragswetenschappelijke opleidingen ontstaan problemen. Het actuele probleem van PABO-studenten die zakken voor hun rekentoets is daar een voorbeeld van. SURFfoundation pakt deze problematiek aan en heeft de Special Interest Group Mathematics Activities, kortweg SIGMA, opgericht. SIGMA bundelt krachten, zorgt voor soepele overgangen tussen vooropleidingen en het hoger onderwijs en voor toets- en bijspijkermateriaal.

SIGMA Prijs
Om bijzondere resultaten rond wiskundeaansluiting in de praktijk op te sporen en te kunnen delen, stelt SIGMA vanaf 2008 de SIGMA prijs in. De eerste ronde gaat in november 2007 van start en wordt op Lowlands 2007 aangekondigd. Op Lowlands 2008 worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Bij de SIGMA Prijs werkt SURFfoundation als initiatiefnemer nauw samen met het Platform Beta Techniek en Kennisnet Ict op school. IBM Nederland, Philips Electronics Nederland en Shell ondersteunen het initiatief. Partijen die zich willen aansluiten bij dit initiatief worden uitgenodigd contact op te nemen met SURFfoundation.

De wiskunde carrousel
Dat wiskunde cool is wil SURF op Lowlands 2007 laten zien in de wiskunde carrousel. Bezoekers kunnen hier hun wiskundekennis testen en meedoen aan één van de workshops, verzorgd door (studenten van) de Universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Tijdens de workshops kunnen bezoekers ondermeer de wiskundige geheimen achter de MP3-files ontsluieren en hun geluk beproeven in het onderdeel kansberekening. Voor en na de workshops is het mogelijk om een praatje maken met experts of gewoon een potje te pokeren.

SURF helpt studeren!
SURF doet meer voor scholieren en studenten. Bij de Lowlandbezoekers worden vijf topdiensten van SURF onder de aandacht gebracht onder het motto 'SURF helpt studeren!'. - SURFgroepen (www.surfgroepen.nl): dé plek om online samen te werken met medestudenten of docenten, waarbij je files deelt, chat en online vergadert op school of vanuit je eigen kamer. - SURFSPOT.NL (www.surfspot.nl): dé ICT-webwinkel waar studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen officiële software kunnen aanschaffen tegen zeer lage prijzen. - Studiekeuze123 (www.studiekeuze123.nl): de site waar je meer dan 2.500 opleidingen op hogescholen en universiteiten kunt vergelijken. De meest uitgebreide studiewijzer, met een overzicht van alle open dagen. - Student.nl (www.student.nl): een overzicht van alle handige tools, websites en tips die SURF te bieden heeft: hét startpunt voor alle studenten op internet. Op de speciale SURF-Lowlandspagina (www.surf.nl/lowlands) staat ook een actie waarmee bezoekers, en niet-bezoekers, gratis tien dagen muziek kunnen luisteren!

Over SURF
In SURF werken de Nederlandse universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen samen aan grensverleggende ICT-innovaties. Ze creëren zo de basis om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT en te excelleren in hun onderwijs en onderzoek. SURF bestaat uit drie organisaties: SURFfoundation, SURFnet en SURFdiensten.

Over SURFfoundation
SURFfoundation maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. Wij initiëren, regisseren en stimuleren ICT vernieuwingen, door kennisdeling en partnerschappen. SURFfoundation maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen.