Gemeente Deurne

06-08-2007
Zaterdag 18 augustus om 15.00 uur in het Hub van Doornepark

Minister-president onthult duobeeld Van Doorne-Reijnders

De minister-president, mr. dr. J.P. Balkenende, onthult het duostandbeeld van dr. Hub van Doorne en zijn vrouw Rie van Doorne-Reijnders. Dit gebeurt op zaterdag 18 augustus om 15.00 uur in het Hub van Doornepark in Deurne. Hij verricht deze handeling samen met de kinderen van het echtpaar, Tiny en ir. Huub van Doorne en burgemeester Gerard Daandels. Verder zal ook waarnemend commissaris van de koningin drs. Paul Rüpp aanwezig zijn. Voorafgaand aan de onthulling arriveert rond 14.30 uur de minister-president met een DAF 600 (de allereerste DAF personenwagen), die hij zelf bestuurt, op de Markt in Deurne.

Met de komst van de minister-president wordt naar mening van de initiatiefnemers het belang onderstreept dat het echtpaar Van Doorne-Reijnders voor de samenleving heeft gehad.

Op 28-jarige leeftijd heeft Hub van Doorne met de start van zijn eigen bedrijfje, tezamen met zijn broer Wim, het fundament gelegd voor DAF automobielfabrieken. Een bedrijf dat thans grote internationale bekendheid heeft als DAF Paccar, een concern dat aan ruim 7000 medewerkers werkgelegenheid biedt. Iedere dag worden ongeveer 170 vrachtwagens geproduceerd.

Hub van Doorne mag tot de grote industriëlen worden gerekend die Nederland heeft voortgebracht. Voor zijn vele technische innovaties, zoals bijvoorbeeld de variomatic (het pientere pookje) is in Delft hem het eredoctoraat in de technische wetenschap verleend. Het ondernemersschap alleen was voor Hub van Doorne niet voldoende. Velen die hem om steun hebben gevraagd -het zijn er honderden geweest- heeft hij met raad en daad bijgestaan. Een aantal jaren heeft hij dat zelfs gedaan met groot gevaar voor eigen leven en grote risicos voor gezin en bedrijf.

Bovendien heeft hij aan een groot aantal organisaties zowel regionaal, nationaal alsook internationaal zijn medewerking gegeven. In Deurne was hij o.a. voorzitter en medeoprichter van het Nederlands Hippisch Centrum, het Willibrordusziekenhuis (tegenwoordig onderdeel van het Elkerliek ziekenhuis), de lagere technische school en voorzitter van de Koninklijke Harmonie Deurne.

Bij dit alles vond hij steun bij zijn echtgenote Rie van Doorne-Reijnders, van wie hij in een interview stelde: Zonder mijn vrouw had ik dit alles niet kunnen bereiken.
Zijn echtgenote heeft altijd getracht zoveel mogelijk in stilte haar werkzaamheden te doen. Naast het feit dat zij de spil van het gezin van vijf kinderen was, zette zij zich in voor talrijke sociale en maatschappelijke doelen.
Vele besprekingen en vergaderingen werden door Hub van Doorne, als compensatie voor zijn vele afwezigheid, thuis gehouden. Tijdens deze vergaderingen en het groot aantal ontvangsten in de DAF-fabrieken was zij altijd een begenadigd gastvrouw.

Begin jaren dertig verhuist de familie van Eindhoven naar Deurne en gaat dan wonen in de St. Jozefparochie in het Hofke van Marijke. Rie van Doorne ziet dan al snel de grote nood in haar omgeving. Met volle overgave zet zij zich in voor de mensen om haar heen. Vele inwoners van Deurne en de regio hebben door haar steun en zorg een beter bestaan gekregen.
Als de familie later naar Doornehof verhuist, zal zij haar werkzaamheden voortzetten. Tijdens de oorlog hebben velen op Doornehof een veilig onderdak gevonden.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Rie van Doorne voor haar jarenlange verdiensten door de Paus is onderscheiden.

De mens in nood helpen, stond bij het echtpaar hoog in het vaandel. Met de onthulling van het duostandbeeld brengt de hele Deurnese gemeenschap hulde aan het echtpaar Van Doorne-Reijnders. Door het bestuur van Stichting Vriendenkring ons Deurne is dit op grootse wijze gerealiseerd.
De gemeente Deurne neemt het beeld, dat is vervaardigd door de Gemertse kunstenaar Martien Hendriks, als geschenk aan namens de Deurnese gemeenschap

Op 18 augustus zijn diverse verenigingen die een relatie hebben met de familie Van Doorne, betrokken bij de onthulling. Het Vrijetijdsorkest (VTO), Drumfanfare Peelland en Koninklijke Harmonie Deurne zorgen voor de muzikale omlijsting. De vier gilden uit de gemeente Deurne en Mangs Masker theater zijn ook aanwezig.
Het Van Doorne weekend bestaat verder uit een groot defilé waaraan ruim 400 DAF voertuigen deelnemen. Dit defilé bereikt zondag 19 augustus rond de klok van 12.00 uur het centrum van Deurne.