Start kaartverkoop openluchtspektakel Baselius

vorig jaar binnen 2 dagen uitverkocht

BERGEN OP ZOOM, 20070811 -- De kaartverkoop voor het openluchtspektakel Baselius te Bergen op Zoom start op 18 augustus vanaf 10.00 uur bij Toerisme Grote Markt en via www.baselius.nl. De kaarten zijn 17,50 euro per stuk. De voorstellingen vinden plaats van 7 t/m 15 september (muv 11 september) op de Grote Markt in Bergen op Zoom. De voorstellingen starten om 20.45 uur en duren circa 2 uur.


'Baselius'gaat over de Brugse predikant Baselius die ten tijde van de Spaanse Inquisitie naar Bergen op Zoom vluchtte en geeft een beeld van de maatschappelijke beroering in een periode dat de Spanjaarden de Nederlanden onder hun heerschappij probeerden te brengen en Europa werd geteisterd door de pest.

Baselius is een productie van Stichting De Vierschaar die jaarlijks met De Zoomspelen een groots openluchtspektakel in Bergen op Zoom opvoert. Baselius wordt voor de 2e keer opgevoerd. Eerdere producties waren Schande van Sanne, Huiveren in het Hof, Diederick en Schavuit naar het Schavot. Er werken 400 vrijwilligers en vele toneelverenigingen en stichtingen (o.a.decorbouw en historische kostums) aan mee om het spektakel op te zetten.
Meer informatie is te vinden op www.baselius.nl


Het verhaal van Baselius


Het verhaal begint omstreeks 1584 in de stad Brugge. Daar was Jacob Baselius een bekend predikant op het moment dat er een vreselijke pestepidemie uitbrak. Nederland was in de greep van de oprukkende reformatie, dat alles onder de inspirerende leiding van Willem van Oranje. De zeer roomse Phi­lips II van Spanje, stuurde één van zijn meest bekwame veldheren, de Hertog van Parma, naar de ketterse Nederlanden om orde op zaken te stellen. Vooral de opstandige Willem van Oranje moest het zwijgen worden opgelegd.


Zo trok de Spaanse furie ook Brugge binnen. Jacob Baselius was genoodzaakt zijn heil in het noordelijke Bergen op Zoom te zoeken om te ontkomen aan de inquisitie, waarbij de "ongelovigen" op straffe van de dood hun ketterse levenswijze moesten afzweren. Hij was ondertussen ook voogd van de kinderen De Caluwé, Mathilde, Wilfried en de doofstomme Hendrik, de ouders waren gestorven tijdens de pestepidemie. Zij gingen mee naar Bergen op Zoom. Daar werd Jacob Baselius aangesteld als één van de eerste Bergse predikanten.Het tijdperk waarin Jacob Baselius leefde - de tachtigjarige oorlog - behoort ongetwijfeld tot een van de meest roerige die de Nederlanden ooit hebben gekend. Op 10 juli 1584 slaagde Balthasar Gerards er in Willem van Oranje een kogel door het lijf te jagen. De moord op de geliefde Vader des Vaderlands sloeg in als een bom. Er heerste diepe treurnis in het gehele land, zo ook in Bergen op Zoom. Op basis van deze en andere heftige feiten, speelt voor uw ogen één van de meest emotionele en spannende periodes uit de Nederlandse geschiedenis zich af. Beleef het mee!


____________________________________________________________Noot voor de redactie:

Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met:

De Zoomerspelen
Jolijn Reinhoudt
Communicatie & PR
jolijn@zeelandnet.nl
0651 99 44 81




Ingezonden persbericht