NEN


Fusie binnen informatiebeveiliging

vrijdag 17 augustus 2007, 11:06

Waren er tot voor kort nog twee vakverenigingen in Nederland die zich met informatiebeveiliging bezighielden, sinds juli 2007 is er nog maar één: het Platform voor Informatiebeveiliging (PvIB). Dit platform is ontstaan door de fusie van het Genootschap van Informatiebeveiligers (GvIB) en het Platform Informatiebeveiliging (PI).

Het GvIB had meer dan 1000 leden uit de informatiebeveiliging, zoals auditors, juristen, privacy officers en riskmanagers. Het PI brengt rond de vijftig organisaties in het PvIB in. De fusie kent zijn beginpunt in 2005, toen werd begonnen met het organiseren van de eerste gezamenlijke activiteiten. Het platform stelt zich ten doel het voornaamste kenniscentrum in Nederland te worden voor informatiebeveiliging. "Dat doen we door het organiseren van themabijeenkomsten voor onze leden met sprekers uit relevante sectoren, het uitgeven van het blad Informatiebeveiliging en het publiceren van expertbrieven, whitepapers, richtlijnen, checklists en operationele handleidingen op het terrein van onze expertise", aldus Jo Koppes, voorzitter van het Platform voor Informatiebeveiliging. "En niet in de laatste plaats gaan we ons vakgebied beter behartigen in het bedrijfsleven en bij de overheid. We willen snel uitgroeien tot de community op het gebied van de informatiebeveiliging."

Het platform denkt dat met de bundeling van activiteiten beter gebruikgemaakt zal worden van de groep actieve vrijwilligers. "We verwachten daarvan een positieve kwaliteitsimpuls voor de professionalisering van ons vakgebied en van de eigen organisatie", aldus Koppes. Het individuele lidmaatschap van het PvIB kost EUR 175 per jaar.

Normen bij dit onderwerp

* NEN-ISO/IEC 17799:2005 Code voor Informatiebeveiliging
* NEN-ISO/IEC 27001:2005 Managementsystemen voor informatiebeveiliging - Eisen

* NEN 7799-3:2006 Managementsystemen voor informatiebeveiliging (ISMS) - Richtlijnen voor informatiebeveiligingsrisicobeheer
* NEN 7510:2004 Medische informatica - Informatiebeveiliging in de zorg - Algemeen

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Code voor informatiebeveiliging (Cursus) Workshop Risicomanagement (Cursus) Special Informatiebeveiliging NEN ICT-Mail (Publicatie)