NEN


EPA-W software gecertificeerd

vrijdag 17 augustus 2007, 11:22

Op 1 januari 2008 wordt in het kader van de Europese richtlijn EPBD in ons land het energielabel verplicht. Zo wil de overheid door marktwerking de investering in energiezuinige technieken stimuleren, ook in de bestaande bouw.

Bij verkoop en verhuur zullen panden in een hogere energieklasse immers meer opbrengen. Eigenaren zijn dan eerder bereid in energiebesparende installatietechniek te investeren. Dit betekent echter wel dat de energieklasse van woningen en gebouwen niet alleen deskundig, maar ook volstrekt transparant en onafhankelijk moet worden toegekend. De software van Vabi, waarmee de berekeningen hiervoor kunnen worden gemaakt, is nu gecertificeerd.

Ook de installateurs en adviseurs die de energieklasse van nieuwe en bestaande woningen en gebouwen gaan bepalen, moeten zich daarvoor laten certificeren. Op de site van de Stichting KBI (kwaliteitsbeheer installatiebranche) zijn de certificerende instellingen (CI's) te vinden die dat mogen doen.

Deze CI's toetsen de kandidaten aan de eisen in beoordelingsrichtlijn BRL9500 van KBI. Na hun aanvraag mogen ze al
energieklassenberekeningen maken en bijbehorende adviezen opstellen, maar nog zonder het NL-EPBD keurmerk.
Deze voorlopige energielabels worden officieel zodra ze worden afgemeld door het adviserende bedrijf, wanneer dat definitief van de CI het BRL9500-certificaat heeft gekregen. Daarmee wordt binnenkort een begin gemaakt. Ook wordt nadere informatie verwacht over de afmeldprocedure.
De afmelding zal in elk geval automatisch verlopen via software die voldoet aan BRL9501.

Software
De software voor EPA-Woningen van Vabi is nu door Kiwa gecertificeerd op basis van deze BRL 9501. Het is een volledige certificering voor het hele pakket, dus ook voor de onderdelen 'certificaten' en 'maatwerkadvies'.
Deze certificering maakt voor veel bedrijven de weg vrij om te gaan werken aan hun eigen certificering. Om dat te realiseren moeten bedrijven onder meer kunnen aantonen dat ze werken met op naam gestelde en gecertificeerde software.

Bron: Vabi, kbi
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917:2005 nl (Norm) NEN 5128:2004 nl (Norm) NPR 5129:2005 nl (Norm) NEN BouwMail (Publicatie) NEN InstallatieMail (Publicatie)