NEN


Beslis mee over recordmanagement

vrijdag 17 augustus 2007, 11:21

Om gegevens tussen organisaties of applicaties gemakkelijker te kunnen uitwisselen is er een nieuwe norm in de maak voor recordmanagement (RM) metagegevens en voor recordmanagementapplicaties (RMA). Tot 1 januari 2008 kunnen belangstellenden commentaar leveren op het normontwerp.

Aan deze nieuwe norm, NEN 2082 'Eisen voor functionaliteit van informatie- en archiefmanagement in programmatuur', wordt gewerkt door de NEN-normcommissie 'Informatie- en Archiefmanagement'. Hij is gebaseerd op zowel ReMANO 2004 als het Kernmodel versie 1 uit 2003 van InterLAB. ReMANO 2004 is een referentiemodel voor recordmanagementapplicaties. De Stichting Certificatie ReMANO biedt een certificatiemogelijkheid voor ReMANO 2004 (zie ook www.remano.nl).

Uitgangspunten
De norm moet de uitwisselbaarheid van RM-metagegevens en archiefbescheiden bevorderen tussen verschillende applicaties en organisaties. Ook benoemt de norm de minimumfunctionaliteit in bedrijfsapplicaties en RMA's en geeft deze de standaardfunctionaliteit aan voor organisaties in Nederland. Verder zijn in de norm de eisen verwerkt uit NEN ISO 15489:2001 'Informatie- en archiefmanagement' en NEN ISO 23081:2006 'Processen voor informatie- en archiefmanagement - Meta-gegevens voor archiefbescheiden'.

Commentaarronde
Op het normontwerp kan tot uiterlijk 1 januari 2008 commentaar worden gegeven. Het normontwerp is hier te bestellen.
Belangstellenden kunnen tijdens deze periode kennisnemen van de norm, deze toetsen aan de praktijk en commentaar bij NEN indienen via een formulier. Dat formulier is aan te vragen bij en te retourneren aan Cher Bouwer, e-mail: Cher.Bouwer@nen.nl.
De normcommissie Informatie- en archiefmanagement beslist of en op welke wijze de commentaren verwerkt worden.

Voor meer informatie over de norm en de normcommissie: NEN-Kennis- en Informatiediensten, Jan Rietveld, telefoon (015) 2690 376, e-mail: jan.rietveld@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Special NEN 2082 Nieuw Record Management volgens NEN 2082 (Cursus) NEN ICT-Mail (Publicatie)