NEN


Standaardisatie voor glasvezel

vrijdag 17 augustus 2007, 11:44

Het aanleggen van glasvezelnetwerken naar woningen kent verschillende obstakels, veroorzaakt door de verschillende manieren van aanleggen en verschil in lokale afspraken. Er is sprake van gebrek aan standaardisatie. Dit wordt duidelijk bij de landelijke en regionale FttH projecten (Fibre to the Home). Daarom werkt het Europese standaardisatie-instituut Cenelec aan een gids hiervoor.

In januari 2007 heeft Cenelec het document prTR 50510 'Fibre optic access to end-user - A guideline to building of FTTX fibre optic network' voor commentaar gepubliceerd. Deze gids beschrijft het structureren van netwerktopologie en netwerkknooppunten, het inrichten van passieve netten en het maken van een netwerkontwerp. Het document bevat algemene adviezen en instructies voor het plannen en installeren, het verrichten van metingen, documentatie en gebruik.

Fiber optic toegangsnetwerken en belemmeringen
Het zijn zowel fysieke als logische problemen die landelijke operators tegenkomen bij het aanleggen van netwerken. De fysieke problemen gaan over de wijze van afwerking van de glasvezelkabel, de omzetting van licht naar elektrisch en de aansluiting van apparatuur voor verschillende toepassingen. De logische problemen ontstaan door de verschillende lokale afspraken over het overdrachtspunt tussen het passieve en actieve deel van de aansluiting. Deze problemen waren de aanleiding voor de normcommissie 'Fibre optic communications' om een subcommissie 86X in te stellen. De gewenste standaardisatie van het aansluitpunt FttH zal deel gaan uitmaken van het werkprogramma van deze subcommissie.

Te betrekken partijen
Het netwerkmodel voor de toekomst is gebaseerd op een domeinen-, rollen- en koppelvlakkenmodel. Dit model illustreert een marktordening en voldoet aan de behoefte om de ervaren belemmeringen in netten en netwerken op te lossen. Het toekomstbeeld bestaat uit een neutrale passieve breedbandinfrastructuur te realiseren door passieve operators, een beperkte verscheidenheid van actieve operators, zo veel mogelijk service providers en geen fysieke en logische belemmeringen.

Meer informatie: Ton van Bergeijk, telefoon (015) 2 690 126, of e-mail: ton.vanbergeijk@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-Mail (Publicatie)