NEN


Installatie Performance Scan voor EPBD

vrijdag 17 augustus 2007, 11:45

In verband met de invoering van de Europese Richtlijn voor de energieprestatie van woningen en gebouwen per 1 januari 2008 heeft brancheorganisatie Uneto-VNI, samen met DWA KennisForum en het overheidsagentschap voor innovatie SenterNovem, de 'Installatie Performance Scan' ontwikkeld.

Het uitvoeren van de Installatie Performance Scan is een uitstekende kans voor installatiebedrijven om hun positie in de markt te verstevigen, zo menen de initiatiefnemers. Om installatiebedrijven bekend te maken met deze nieuwe inspectiemethode voor gebouwinstallaties heeft de cursusafdeling van Uneto-VNI een praktijktraining ontwikkeld.

De brancheorganisatie omschrijft haar inspectiemethode als volgt: "De Installatie Performance Scan beoordeelt de prestaties van klimaatinstallaties in gebouwen als geheel. Tot voor kort was dit niet mogelijk. Met dit nieuwe instrument is snel inzichtelijk welke verbeteringen aan verwarmings- of koelinstallaties eenvoudig en betaalbaar kunnen worden aangebracht. De kosten van zo'n scan verdienen zich snel terug door een lager energiegebruik, minder storingen en minder comfortklachten. Voor gebouwbeheerders en
-eigenaren dus een goede reden om de scan te laten uitvoeren."

Vrijwillig keuren
Aanleiding voor de ontwikkeling van de scan is de invoering van de EPBD, de Europese richtlijn voor energieprestaties in gebouwen. Belangrijk onderdeel van deze richtlijn is de regelmatige keuring van de klimaatinstallaties. De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen deze keuringen vrijwillig te laten plaatsvinden, omdat ons land al een aantal verplichte keuringen kent.

Tijdens de praktijktraining bij Uneto-VNI leren onderhoudsmonteurs hoe zij de scan kunnen uitvoeren en interpreteren. Daarnaast verwerven zij vaardigheid in het klantgericht adviseren en communiceren over het optimaliseren van klimaatinstallaties.

Meer informatie bij het cursusloket.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 2916:2004 nl (Norm) NPR 2917:2005 nl (Norm) NEN 5128:2004 nl (Norm) NPR 5129:2005 nl (Norm)
[s?DetailPagina.Nieuws._Installatie_Performance_Scan__voor_EPBD.244232 ]