NEN


Koelinstallatie kan zuiniger

vrijdag 17 augustus 2007, 11:59

Vermindering van het energieverbruik van koel- en vriesinstallaties moet vooral gezocht worden in goed beheer en onderhoud ervan. Dat is de uitkomst van een onderzoek van het overheidsagentschap voor duurzame innovatie SenterNovem.

De brancheorganisatie voor installatiebedrijven op het gebied van koudetechniek en luchtbehandeling (NVKL) is blij met de uitkomst van het onderzoek en deelt de visie van SenterNovem. De sector koudetechniek in Nederland is al jaren bezig met het verbeteren van zijn producten en installaties, zodat het milieu minder belast wordt. Het dichtheidspercentage van installaties is met minder dan drie procent in Europa nergens zo laag als in Nederland. Toch wordt de koudetechniek vaak gezien als een van de sectoren die belastend zijn voor het milieu.

De koudetechniek, waarvan koel- en klimaatinstallaties een onderdeel zijn, leidt op wereldniveau tot een toename van het broeikaseffect van minder dan één procent. Daarnaast wordt aan koel- en klimaatinstallaties doorgaans een hoog energieverbruik toegekend. Producenten en installateurs besteden voortdurend aandacht aan het innoveren van producten en installatieconcepten, zodat deze steeds zuiniger worden. Maar die besparing wordt vaak voor een groot deel tenietgedaan door slechte afstellingen en achterstallig onderhoud, zo bevestigt SenterNovem.

Erkenning
Volgens de onderzoekers is onvoldoende kennis van klimaatinstallaties de belangrijkste oorzaak. De NVKL roept opdrachtgevers op vooral erkende koeltechnisch installateurs in te schakelen: "Goed beheer en onderhoud kan het energieverbruik namelijk verminderen met 35 procent. Onderhoud aan de huidige generatie zuinige, maar daardoor complexe installaties kan echter niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. De koudetechniek is een specialisme dat alleen door gediplomeerde medewerkers beoefend mag worden.

Ondernemingen die gekwalificeerd zijn om met koel- en klimaatsystemen te werken, zijn onder meer herkenbaar aan het NVKL-logo. Zij werken conform de regels die de overheid stelt aan koudetechnische bedrijven. Die wetgeving dwingt controle en onderhoud af van ten minste eenmaal per jaar, afhankelijk van de toegepaste koudemiddelen."

Meer informatie bij de NVKL of op www.nederlandkoel.nl

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 378-1:2000 nl (Norm) NEN MachinebouwMail (Publicatie)