NEN


Eenduidige pictogrammen in IT

vrijdag 17 augustus 2007, 11:50

Het gebruik van IT-producten en -diensten maakt een belangrijk deel uit van ons dagelijks leven. Het is dan ook van belang dat deze IT-producten voor iedereen toegankelijk zijn, vooral voor ouderen en gehandicapten. Een verzameling van pictogrammen en symbolen kan hen helpen makkelijker gebruik te maken van de vele IT-mogelijkheden.

Ouderen en gehandicapten lopen regelmatig tegen problemen aan bij het gebruiken van computers en internet. Terwijl ook voor hen IT-producten een belangrijk deel van hun dagelijks leven uitmaken. Zij hebben specifieke pictogrammen en symbolen nodig om hen eenvoudig toegang te geven tot speciale faciliteiten en functies die voor hen van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan het bovenstaande pictogram dat gebruikt kan worden om visuele waarschuwingen in beeld te laten zien als het systeem geluid maakt. Dit kan noodzakelijk zijn voor dove mensen.

ISO (International Organization for Standardization) en IEC (the International Electrotechnical Commission) hebben ook een Technisch Rapport uitgebracht met pictogrammen en symbolen die worden gebruikt voor het geven van toegang aan IT-voorzieningen. Deze zijn niet alleen bedoeld voor ouderen of mensen met een handicap, want voor iedereen kunnen ze het werken met IT-producten vergemakkelijken. Een woordvoerder van de commissie die aan het rapport heeft gewerkt: "Wij willen dat alle gebruikers, niet alleen ouderen en gehandicapten, gemakkelijker toegang hebben tot IT-producten en -diensten en hier met tevredenheid gebruik van maken."

De pictogrammen en symbolen in ISO/IEC TR 19765 komen onder meer uit andere normen, van moderne softwareproducten, websites en apparatuur. Het huidige rapport kan in de toekomst de basis vormen voor een internationale norm.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR-ISO/IEC TR 19765:2007 en (Norm) NEN ICT-Mail (Publicatie)